Theatervoorstelling “Helga Deen”. Portret van een joodse vrouw, jong, verliefd en veerkrachtig.

Door LOFT Theater 11 januari 2024
Theater
Groepsfoto

De voorstelling 'Helga Deen' gaat in reprise! Na 8 succesvolle voorstellingen in het najaar van 2020, brengen we deze indrukwekkende voorstelling in 2024 terug op het toneel.

In 2007 verschijnt onder redactie van het Regionaal Archief Tilburg het boek 'Dit is om nooit meer te vergeten, dagboek en brieven van Helga Deen - 1943'. In die uitgave wordt een beeld geschetst van deze 18-jarige joodse scholiere tijdens de Tweede Wereldoorlog en haar kortstondige liefdesrelatie met de twee jaar oudere Tilburgse kunstschilder in spe Kees van den Berg. Het gezin Deen - moeder Käthe was als Duitse getrouwd met de Nederlander Willy Deen - ontvluchtte Duitsland bij de opkomst van het nationaal-socialisme in 1933 en zocht een veilig heenkomen bij familie in Tilburg.

De voorstelling geeft een terugblik: via herinneringen, gedachten en dromen voltrekt zich in spel en lied (Schumann, Schubert, Mahler) de tragische geschiedenis van de joodse Helga Deen. Haar brieven en dagboekaantekeningen, ontdekt in 2001, staan aan de basis van dit theaterproject, van origine uitgebracht in het Kader van 'herdenking 75 jaar bevrijding.' Opdat wij niet vergeten.
Helga Deen gaat over de kracht van de liefde, over hoop en verlangen, want: 'Als je niet liefhebt, is je geluk weg en ben je zelf weg. Door lief te hebben is er hoop.' H.D.

Helga Deen: Sabine Maes
Kees van den Berg: Joris Donders
Hanneke Gerritsen: Eva Emmen
Willy Deen: William van Dijk
Productie, tekst en regie: Piet van Eijkeren
Piano, uitvoering/opname: Erik van Soelen
Zang: Eva Emmen
Techniek: Jef Haen

Speeldata:
Vrijdag 8 maart: 20.30u.
Zaterdag 9 maart: 20.30u.
Zondag 10 maart: 14.30u. Deze voorstelling is algemeen toegankelijk, maar er wordt speciaal ruimte vrijgehouden voor ouderen. Deze middag is er beperkt gratis vervoer mogelijk.

Kaarten zijn € 15,- per stuk, inclusief 1 consumptie. Kaarten zijn te bestellen via: theater.helgadeen@gmail.com.
Locatie: Loft Theater, Ringbaan Oost 8-17 te Tilburg.
Op vrijdagmiddag 8 maart is er om 14.30u een voorstelling speciaal voor middelbare scholieren vanaf het 3e leerjaar (Tilburg en omgeving). Hiervoor kan de CJP gebruikt worden en er is voor hen een gereduceerd tarief van 10,- van toepassing. Docenten kunnen hiervoor contact met ons opnemen.

Enkele reacties op de voorstellingen in 2020:
Wat was dat een indrukwekkende voorstelling gisteren!
Er kwamen veel emoties voorbij, dat gebeurt me niet zo vaak met toneel.

Het was zo mooi, integer, verdrietig, krassend enz. Ik heb in scènes moeten huilen. (…) Het grijpt je bij de keel. De spelers waren absoluut geloofwaardig. Al met al, fantastisch. Moet er nog vaak aan denken.

Een prachtig stuk. Ik voel me bijna bevoorrecht het te hebben mogen zien. Ik had nog nooit van Helga Deen gehoord, maar ben blij dat daar nu verandering in is gekomen. Ik hoop dat het weer wordt opgevoerd als de coronacrisis voorbij is en dan voor een groter publiek.

Verlopen

Datum en tijden

Vrijdag 8 maart: 20.30u. Zaterdag 9 maart: 20.30u. Zondag 10 maart: 14.30u.

Locatie

Loft Theater, Ringbaan Oost 8-17 te Tilburg

Geplaatst door

LOFT Theater

Zoeken op Erfgoed Tilburg