STILLLEVEN

Door Brabant Remembers 15 oktober 2019
Tentoonstelling
Stillleven  Tilburg 1  Studio Rocco Verdult1
Foto: Coba legt op bevel een doek over de geëxecuteerde onderduikers die schuilden in haar woning. Foto credits: Rocco Verdult

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende en persoonlijke verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een provinciebreed cultureel programma. Eén van de iconische projecten uit dit programma is de collectie STILLLEVEN, waarin sleutelscènes uit deze verhalen zijn vastgelegd in 75 miniatuurvormen door Studio Rocco Verdult.

Concept
Social designer Rocco Verdult uit Eindhoven bedacht in zijn rol als creatief curator voor Brabant Remembers het concept STILLLEVEN; een collectie van 75 maquettes waarbij het publiek letterlijk om het verhaal heen kan lopen en zo vanuit verschillende perspectieven naar de sleutelscène kan kijken. Momenten uit de WOII-geschiedenis, waar nog geen beeld van was, krijgen met STILLLEVEN vorm en zijn hierdoor makkelijker inleefbaar. Letterlijk naar het moment kunnen kijken, maakt dat je het onthoudt én door kunt vertellen. Aan de toeschouwer om te bedenken; “Wat zie ik? Wat gebeurt hierna? Wat roept dat bij mij op?”

De collectie bestaat voornamelijk uit witte exemplaren waarvan de scène zich overdag afspeelt. De scènes in de nacht zijn zwart. Slechts de hoofdrolspelers in de scène zijn gekleurd waardoor de menselijke kant van elk verhaal centraal staat en het publiek de kans krijgt zélf te interpreteren, te fantaseren of zich in te leven in de situatie van toen. Elke bezoeker bepaalt vervolgens zelf het feitelijke verhaal te lezen en/of hierover met anderen in gesprek te gaan.

Exposities
Brabantse gemeenten hebben het STILLLEVEN van hun eigen verhaal eerst ingezet bij lokale activiteiten. Tijdens Dutch Design Week (19 t/m 27 oktober 2019) komen alle 75 STILLLEVENS voor de eerste keer bij elkaar in één overzichtsexpositie. Deze is te zien in gebouw TQ 5 op verdieping 4 (Strijp T) in Eindhoven. Na Dutch Design Week is de expositie vanaf het derde weekend van november t/m 31 mei 2020 te bezoeken op het stadsbalkon in de LocHal in Tilburg. 

Over Studio Rocco Verdult
Studio Rocco Verdult ontwikkelt vernieuwende concepten met als doel het verbinden van mensen. De ontwerpen worden gekenmerkt door de kracht van eenvoud en het gebruik van herkenbare middelen. Brabant Remembers heeft Rocco Verdult gevraagd te kijken hoe de WOII-geschiedenis op een eigentijdse manier doorverteld kan worden aan jongere generaties. 

Over Brabant Remembers 
Brabant Remembers vertelt de persoonlijke verhalen over WOII: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Vijfenzeventig verhalen waarin een levensveranderend moment centraal staat. Samen met gemeenten en partners worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020. Brabant Remembers is een initiatief van Stichting Crossroads Brabant ‘40-‘45 en wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant en vfonds. Brabant Remembers is partner van Europe Remembers.

Van 16 november tot en met 31 mei 2020 is deze expositie STILLLEVEN te zien op het stadsbalkon van de LocHal.

Meer informatie?
Kijk voor alle verhalen en activiteiten op www.brabantremembers.com

Verlopen

Datum en tijden

Van 16 november tot en met 31 mei 2020

Locatie

Stadsbalkon, Bibliotheek LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000 Tilburg

Geplaatst door

Brabant Remembers

Zoeken op Erfgoed Tilburg