Tilburgse Sterrentocht op 8 januari 2023 in de binnenstad

Door Het Vierde Geschenk 13 december 2022
Wandeling
Sterrentocht Workshop Liedjes Wim Glorius Img 1502 4
Foto: Sterrentocht: Liedjesworkshop met Wim Glorius

De Tilburgse Sterrentocht trekt op 8 januari 2023 voor de eerste keer door de binnenstad van Tilburg. Dit culturele evenement is een nieuwe variant op de vroegere intocht van de Driekoningen, een van de bekendste tradities van Tilburg. In de Tilburgse Sterrentocht staat licht centraal. Licht is een fenomeen dat voorkomt in alle culturen. Dit betekent dat álle Tilburgers in principe mee kunnen doen aan dit inclusieve evenement waarmee solidariteit wordt uitgedragen.

Het motto van de Tilburgse Sterrentocht is: ‘Er is maar één toekomst en dat is een gezamenlijke.’ 
Honderden kinderen in Tilburg – en ook in Oisterwijk – zijn deze weken actief betrokken bij het maken van lampionnen en het instuderen van liedjes. De lampionnen worden meegedragen in de Tilburgse Sterrentocht. Tijdens dit culturele evenement worden ook de liedjes gezongen. 

Kinderen spelen als ‘Vierde Koningen’ de hoofdrol in de Tilburgse Sterrentocht. Dat heeft er onder meer mee te maken dat deze Sterrentocht is gelinkt aan de Tilburgse Speelgoedbank. Beide zijn een initiatief van de Stichting Het Vierde Geschenk. Deze stichting heeft zich laten inspireren door de kindertraditie van Driekoningen. De waarden van dit erfgoed zijn universeel en van alle tijden: delen, gelijkwaardigheid, saamhorigheid, idealen die centraal staan in de Tilburgse Sterrentocht. Tijdens dit evenement wordt ook speelgoed opgehaald.

Zo’n vierhonderd kinderen maken tijdens workshops lampionnen, waarvan het model speciaal voor de Tilburgse Sterrentocht is ontwikkeld. De workshops worden gegeven in en door het Ontdekstation013, op scholen en naschoolse opvang. Er zijn ook workshops waar kinderen drie nieuwe liedjes leren die speciaal zijn geschreven en gecomponeerd voor de Tilburgse Sterrentocht. Deze liedjes gaan over de idealen en worden tijdens het evenement gezongen. De kinderen dragen hun zelfgemaakte lampionnen mee.

De stoet begint om 17.00 uur voor de Heikese kerk en eindigt daar ook weer, circa anderhalf uur later. Een voorprogramma start een halfuur eerder. De route door de binnenstad is 1.400 meter lang. Er doen zang- dans- muziek- en theatergroepen aan mee, de beide stadsdichters, ook de Drie Koningen lopen mee, dit keer zonder kamelen. Blikvanger is een gigantische, lichtgevende ster van 4 meter hoog en 3,5 meter breed. Deze gaat voorop in de Tilburgse Sterrentocht.

Volg het nieuws over de Tilburgse Sterrentocht.

Lees meer over Het Vierde Geschenk op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Verlopen

Datum en tijden

De stoet begint 8 januari om 17.00 uur voor de Heikese kerk en eindigt daar ook weer, circa anderhalf uur later.

Locatie

Heikese Kerk, Stadhuisstraat 6 Tilburg

Geplaatst door

Het Vierde Geschenk

Zoeken op Erfgoed Tilburg