Presentatie nieuw Tilburgs leesplèngske

Door TijdLab / LocHal 17 december 2019
Presentatie
Leesplank
Foto: Een voorbeeld van een afbeelding voor het nieuwe Tilburgs leesplèngske

Tilburg was toe aan een nieuw leesplèngske. Het bestaande leesplankje dateerde van 1997 maar was niet meer van deze tijd. Höske (een wc-hokje achter in de tuin), tjannek (kauw) en sjèp (dropwater) zijn leuke woorden, maar ook doortrokken van nostalgie.

"We wilden een nieuwe verzameling waarin alle Tilburgers zichzelf en de stad van nu meer kunnen herkennen”, aldus Desiree van Beurden en Petra Robben, programmamakers van het TijdLab. Hiervoor is samenwerking gezocht met de Stichting Tilburgse Taol. In het TijdLab werd in 2019 door en met Tilburgers gewerkt aan deze nieuwe leesplank en kunstenaar Ruben de Bruijn heeft de input van deze Tilburgers verwerkt in een nieuw Tilburgs leesplankje. Op 25 januari om 14.00 uur zal deze nieuwe leesplank op een feestelijke manier aan de stad worden gepresenteerd in het TijdLab. 

De woorden zijn ingegeven door Tilburgers. Op zogenoemde 'taalkaarten' gaven zij aan welke woorden en begrippen in aanmerking moesten komen. Dit leverde bijna 400 suggesties op. Deze zijn ingescand en toegevoegd aan de collectie Immaterieel Erfgoed van Stadsmuseum Tilburg. De kaarten zijn online te bekijken. Overigens, de 'kaajbaand' werd maar liefst zeven keer genoemd. 

Het project om te komen tot een nieuw Tilburgs leesplankje maakte onderdeel uit van een expositie en reeks lezingen, workshops en rondleidingen onder de noemer 'Lezen, Leesplanken en Identiteit' in het TijdLab in 2019. Dit project is een samenwerking tussen het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg), de Stichting Tilburgse Taol en Erfgoed Tilburg. 

Verlopen

Datum en tijden

25 januari 2020 om 14.00 uur

Locatie

TijdLab in de LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000 Tilburg. Toegang gratis/aanmelding niet nodig

Geplaatst door

TijdLab / LocHal
Stichting Tilburgse Taol

Zoeken op Erfgoed Tilburg