Open Monumentendag 2022

Door Werkgroep Open Monumentendag 26 juli 2022
Open dag
655541
Foto: De Gruyter aan de Gasthuisring - Collectie Regionaal Archief Tilburg

​Het tweede weekend van september is traditiegetrouw Open Monumentendag. Duizenden monumenten in heel Nederland openen dan gratis hun deuren. Ook in de gemeente Tilburg doen vele monumenten mee. Dit is je kans om een kijkje te nemen op plekken met een rijke historie die normaal (bijna) niet toegankelijk zijn voor bezoekers.

Duurzaam duurt het langst

Open Monumentendag heeft dit jaar als thema ‘Duurzaam duurt het langst’. Veel monumenten hebben in hun rijke historie meerdere functies gehad: ze zijn meegegaan met de tijd. Eeuwenoude monumenten zijn daarom in de basis al duurzaam, omdat ze nog steeds deel uitmaken van onze huidige samenleving. Maar hoe maken we het dagelijks gebruik van deze monumenten ook duurzaam? En hoe behoudt je daarbij de cultuurhistorische waarde van het monument?

Dit jaar laten zijn op 10 en 11 september enkele succesvolle monumentale verduurzamingsprojecten zien. Van een prachtig woonhuis tot een boerderij, een imposante kerk tot een toonaangevend museum. De opengestelde monumenten en activiteiten zijn geconcentreerd in de gebieden Spoorzone en Museumkwartier, Ons Koningsoord in Berkel-Enschot en Landpark Assisië in Biezenmortel. In Udenhout is een route vanaf Erfgoedcentrum ’t Schoor naar vijf zogenaamde Duinboeren aan de rand van het Nationale park de Loonse en Drunense duinen. Voor een volledig programma; zie de brochure Open Monumentendag 2022.

De brochure is verkrijgbaar in het TijdLab (Bibliotheek LocHal), bij de Tilburgse VVV, TextielMuseum, De Pont, ‘t Schoor Udenhout en Kessels Museum.  

De monumenten in Udenhout zijn op zaterdag te bezoeken. Landpark Assisië in Biezenmortel bezoek je op zaterdag én zondag. De monumenten in Berkel-Enschot en Tilburg openen op zondag hun deuren.

Doel Open Monumentendag


Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek.

Verlopen

Datum en tijden

Udenhout: zaterdag Biezenmortel: zaterdag en zondag Berkel-Enschot, Tilburg: zondag Tijden: check per monument! Meestal 11.00-17.00 uur

Locatie

Diverse adressen in Udenhout, Biezenmortel, Berkel-Enschot en Tilburg

Geplaatst door

Werkgroep Open Monumentendag

Zoeken op Erfgoed Tilburg