Open Monumentendag 2021

Door Werkgroep Open Monumentendag 30 augustus 2021
Evenement
Omd Klooster 2

​Het tweede weekend in september is ieder jaar Open Monumentendag. Na een zeer sobere editie in 2020 openen monumenten dit jaar op zaterdag 11 en zondag 12 september weer massaal de deuren voor publiek! Dé kans om een kijkje te nemen op plekken met een rijke historie die normaal (bijna) niet toegankelijk zijn voor bezoekers.

Thema     
Het landelijke thema van Open Monumentendag is dit jaar 'Mijn monument is jouw monument’. Dit thema draagt gastvrijheid en toegankelijkheid uit. In Tilburg focussen we ons dit hele jaar vooral op de vele kloosters die onze gemeente rijk is. 2021 is namelijk het “Jaar van het Brabants Kloosterleven”. Dat wordt in heel Brabant gevierd met o.a. allerlei feestelijke activiteiten, boeken, exposities, een wandelpad langs vijftig kloosterplekken en speciaal kloosterbier. Meer informatie is te vinden op www.brabantskloosterleven.nl.

Kloosterroutes 
In Tilburg kun je twee klooster(fiets)routes volgen. Deze brengen je langs maar liefst 49 (voormalige) kloosters in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Fiets of loop (een deel van) de routes op Open Monumentendag of op een later moment. De routes staan in een afzonderlijk uitgegeven boekje ‘Kloosterroute. Twee fietsroutes langs (voormalige) kloosters in Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel’.
Het boekje Kloosterroute en de programmaflyer zijn van 6 tot en met 12 september gratis af te halen bij: VVV Tilburg, De Bibliotheek Midden-Brabant (TijdLab in de LocHal), Erfgoedcentrum ’t Schoor, het TextielMuseum en Koningsoord. Maar je kunt ze ook downloaden:
   Kloosterroute (met een noordelijke en een zuidelijke fietsroute)
   Programmaflyer

LocHal
In de LocHal kun je een kijkje nemen bij twee exposities, nl. in het TijdLab en op het Stadsbalkon over het Tilburgse voetbal in het algemeen en 125 jaar voetbalclub Willem II in het bijzonder.

Fontys Hogeschool 
Studenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten hebben een speciaal project ontwikkeld rondom het Jaar van het Brabantse kloosterleven. Deze zomer zijn drie religieuze plekken in Tilburg, Berkel-Enschot en Biezenmortel, tijdelijk verbijzonderd. Een meubel met bijbehorende podcast laat bezoekers ervaren hoe kloosterwaarden van weleer betekenis kunnen krijgen voor de toekomst.
Waarden, zoals naastenliefde, saamhorigheid en gemeenschapszin worden er nieuw leven ingeblazen. De podcasts zijn te beluisteren via www.kloosterwaarden.nl.  

Voor Landpark Assissiё in Biezenmortel is door studenten geschiedenis van Fontys bovendien een speciaal programmaboekje ontwikkeld dat op Open Monumentendag op locatie te verkrijgen is. Je kunt het ook downloaden:
   Programmaboekje Landpark Assissië 

Peerke Donders Paviljoen
Het Paviljoen is voor Open Monumentendag geopend op zondag 12 september van 11.00 uur tot 17.00 uur. Tilburger Henk Weijters, Peerke-kenner en plezierig verteller, geeft die dag twee keer een gratis rondleiding: om 13.00 uur en 15.00 uur. De rondleiding is een mooie kans om het recent volledig gerestaureerde Peerke Donders Park te bezoeken. Henk Weijters voert de bezoekers ook langs de tentoonstelling over de geschiedenis van de zorg in Tilburg.

Openmonumentendag.nl  
Op www.openmonumentendag.nl staan de monumenten die dit jaar te bezoeken zijn op 11 en 12 september, niet alleen in Tilburg, maar in heel Nederland. Zo stel je makkelijk je eigen programma samen. Je kunt ook een programmaflyer ophalen op bovengenoemde locaties.

Verlopen

Datum en tijden

Zaterdag 11 en zondag 12 september 2021

Locatie

Diverse locaties in de gemeente Tilburg

Geplaatst door

Werkgroep Open Monumentendag

Zoeken op Erfgoed Tilburg