Nationale Archeologiedagen 2019 Tilburg en Loon op Zand

Door Gemeente Tilburg 27 september 2019
Open dag
Opgravingen In Het Gebied Puij Acker Langs De Oude Goirlese Weg In Tilburg
Foto: Opgravingen in het gebied PuijAcker langs de Oude Goirleseweg in Tilburg

Sinds enkele jaren vinden begin oktober in Nederland de Nationale Archeologiedagen plaats. Het evenement is een jonger broertje van de algemeen bekende Open Monumentendagen en is bedoeld om het publiek kennis te laten maken met de archeologie van Nederland en het onderzoek dat wordt uitgevoerd. Tilburg koos voor dit jaar als thema 'Archeologie en het Tilburgse landschap', van 11 tot en met 13 oktober te bezoeken.

De gemeente Tilburg organiseert al sinds 2016 activiteiten op de Nationale Archeologiedagen. Dit jaar heeft Tilburg gekozen voor het thema ‘Archeologie en het Tilburgse landschap’. Archeologie anno 2019 gaat verder dan vondsten of vindplaatsen. Archeologen van nu kijken naar het vroegere landschap en de relatie met de bewoners. Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2019 onderzoeken we hoe het landschap van de regio Tilburg is ontstaan en wat de invloed van de bewoners was op de ontwikkeling ervan.

Op vrijdag 11 oktober is een lezingenavond in Natuurmuseum Brabant gepland met verschillende sprekers over het thema ‘Archeologie en het Tilburgse landschap’. 

Zaterdag 12 oktober is een buitendag en vinden georganiseerde wandelingen plaats in Landschapspark Pauwels en in de Loonse en Drunense Duinen.

Bijzonder dit jaar is de samenwerking tussen de gemeente Tilburg en de gezamenlijke heemkundige kringen van Midden-Brabant en de AWN-afdeling Midden-Brabant. Zij nemen op zondag 13 oktober de fakkel over in Loon op Zand met het evenement ArcheoLoon 2019 waar allerlei activiteiten van tentoonstellingen tot lezingen over archeologie plaatsvinden.

Voor verdere informatie verwijzen we naar de bijgevoegde flyer met het programma van de Nationale Archeologiedagen 2019. Let op deze kleine correctie: de activiteiten op zondag 13 oktober in Loon op Zand starten niet om 11.00 uur maar om 13.00 uur.

Verlopen

Datum en tijden

Vrijdag 11 oktober, lezing om 19.00 uur | Zaterdag 12 oktober Buitendag van 11.00 tot 17.00 uur | Zondag 13 oktober ArcheoLoon 2019 van 13.00 tot 17.00 uur

Locatie

Lezing 11 oktober in Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434 Tilburg
Buitendag 12 oktober, vertrekpunt Landgoed Bosch en Duin, Schoorstraat 50 Udenhout
ArcheoLoon 2019 13 oktober, In den Uilenhoek, Weteringstraat 17a, Loon op Zand

Geplaatst door

Gemeente Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg