Monument voor de Vrijheid

Door Tilburg Cobbenhagen Center (Tilburg University) 2 december 2017
Tentoonstelling
Monument
Foto: Toine van Berkel Copyright

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn 22 Tilburgse studenten omgekomen bij bombardementen, verzetsactiviteiten, in concentratiekampen en aan de gevolgen van dwangarbeid, ongeval of ziekte. Van hen was alleen de naam en sterfdatum bekend. Op de monumenten krijgen zij een verhaal en een gezicht.

De monumenten zijn een eerbetoon aan de universitaire gemeenschap in oorlogstijd, en een middel om het universitaire motto Understanding Society te verdiepen en huidige studenten te laten nadenken over vrijheid en onderwijs.  Onder leiding van Martinus Cobbenhagen, founding father van Tilburg University besloot vrijwel iedereen op de Katholieke Economische Hogeschool om de loyaliteitsverklaring aan de Duitsers niet te ondertekenen. De hogeschool moest sluiten, maar docenten en studenten probeerden elkaar moreel te steunen en concreet te helpen.

Cobbenhagen heeft veel betekend voor het Tilburgse verzet. Hij maakte collegedictaten en voedselpakketten voor ondergedoken studenten, schreef bemoedigende brieven en pleitte voor zijn studenten bij Duitse autoriteiten. Tilburg Cobbenhagen Center werkt in 2017-2019 aan het gedenkproject 'Vrijheid doorgeven'. Centraal staan verhalen van 22 Tilburgse studenten die in de oorlog omkwamen. Wat waren hun vragen, dilemma's, dromen en idealen? Op een interactieve manier worden de verhalen van de studenten verbonden met verhalen die nu onder jonge mensen leven. Via het doorgeven van de verhalen van toen, willen de onderzoekers empathie en bewustwording creëren bij studenten. Wat betekent het om te studeren? Hoe bereid je je voor op de samenleving? Hoe speel je in op onverwachte situaties? Waar sta je voor als het vanzelfsprekende wegvalt? Vragen die toen van levensbelang waren en nu nog een belangrijke rol spelen binnen de universiteit en de samenleving.

Met voorname erfgoedpartners, zoals Regionaal Archief Tilburg, wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een fysiek en digitaal monument (website), een tv-documentaire met educatieve component en een boekuitgave.

Foto's van de onthulling van het monument

doorlopend

Datum en tijden

Het fysieke monument is voortdurend te bezichtigen in het Cobbenhagen Gebouw bij Tilburg University. Het digitale monument is te vinden op www.monumentenvoordevrijheid.nl

Locatie

Geplaatst door

Tilburg Cobbenhagen Center (Tilburg University)

Zoeken op Erfgoed Tilburg