Inloop Workshop ‘Molukse zakdoek’

27 augustus 2019
Workshop
Moluks Workshop

Tussen 18 september en 13 oktober wordt in het TijdLab uitgebreid aandacht besteed aan ’55 jaar Molukse gemeenschap in Tilburg’. Op 18 september kun je meedoen aan een workshop 'Molukse zakdoek'. Het gehele programma wordt georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) in samenwerking met Kim Pattiruhu, Hoi-Shan Mak, Vincents Tekenlokaal en de werkgroep Maluku Tilburg.

Tijdens de inloop-workshop kan een eigen zakdoek ontworpen worden. Deze wordt ook wel lenso genoemd, van het Portugese lenço. In de Molukse cultuur wordt de zakdoek aan iemand gegeven voor kracht en steun. Binnen de Molukse gemeenschap wordt de lenso nog altijd gedragen, zeker bij speciale gelegenheden. Deze zakdoeken, die tegenwoordig vaak de geprinte rode boerenzakdoek zijn, dienen ter inspiratie om een eigen persoonlijke variant te ontwerpen. Met sjablonen en andere technieken maken we patronen voor jouw (papieren) zakdoek. Er is de mogelijkheid om zelf stencils te maken, maar de zakdoek kan natuurlijk op vele wijzen voorzien worden van een eigen motief.

Ook kan er gedurende de hele periode van de expositie in het TijdLab een kleurplaat worden meegenomen om thuis een eigen zakdoek te maken.

De workshop wordt verzorgd door kunstenaar Sabine Bolk. Sinds 2007 is Sabine Bolk actief als beeldend kunstenaar. Ze maakt haar werk voor en op locatie waarbij ze haar inspiratie haalt uit het Indonesische textiel batik, onze koloniale geschiedenis, volkskunst en de natuur. Ze gebruikt hierbij vaak patronen en hun betekenis. Sabine verdiept zich sinds 10 jaar in batik. Ze laat zich hierbij niet alleen inspireren door de techniek, maar vooral door de patroonleer, de filosofie van batik. Ze geeft regelmatig workshops waarbij het maken van patronen het uitgangspunt is.

Praktische informatie 
Je bent welkom op woensdag 18 september tussen 14.00 en 17.00 uur in het TijdLab (Bibliotheek LocHal). De toegang tot deze inloop workshop is gratis en je hoeft je niet tevoren aan te melden. De workshop is voor jong en oud. Ook zal deze middag kunstenaar Kim Pattiruhu in het TijdLab aanwezig zijn tijdens een feestelijke bijeenkomst waarbij zij haar verhaal over de expositie deelt.

Deze workshop is onderdeel van het programma ’55 jaar Molukse gemeenschap in Tilburg’, georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg) in samenwerking met Kim Pattiruhu, Hoi-Shan Mak, Vincents Tekenlokaal en de werkgroep Maluku Tilburg. Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij Stadsmuseum Tilburg en Erfgoed Tilburg.

Verlopen

Datum en tijden

woensdag 18 september tussen 14.00 en 17.00 uur, deelname is gratis

Locatie

Bibliotheek LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000 Tilburg

Geplaatst door

Zoeken op Erfgoed Tilburg