Lezing over Frater Caesarius Mommers, de leesvader van Nederland

Door Stadsmuseum Tilburg 13 februari 2019
Lezing
2019 03 12 Sjak Rutten Lezing

Tien miljoen kinderen in Nederland en Vlaanderen hebben leren lezen met de methode Veilig leren lezen van de Tilburgse uitgeverij Zwijsen. Daarmee is de methode met de bekende beginwoorden boom – roos – vis de meest succesvolle methode uit de Nederlandse onderwijsgeschiedenis.

De methode is gemaakt door de Tilburgse frater Caesarius Mommers. Als onderwijzer op de Heilig Hartschool in de Noordhoek leerde hij zeven jaar de jongens van de eerste klas lezen. Hij vond dat met de methode waarmee hij moest werken, veel kinderen niet goed leerden lezen. Hij ontwikkelde een eigen methode Zò leren lezen die in 1960 werd uitgegeven door uitgeverij Zwijsen, toen nog de uitgeverij van de Fraters van Tilburg die het katholieke onderwijs al een eeuw van leermethoden voorzag.

De onderwijskundige kwaliteit van Zò leren lezen viel ook op buiten het katholieke onderwijs, maar de methode werd te katholiek gevonden. Daarom bracht Zwijsen in 1963 een neutrale versie uit onder de titel Veilig leren lezen. Deze methode bereikte binnen tien jaar een marktaandeel van negentig procent. Ook op dit moment leren nog vier van de vijf kinderen lezen met Veilig leren lezen, die nu begint met de woorden ik – kim – sim.

Sjak Rutten promoveerde op 19 februari 2019 op de biografie van Caesarius Mommers (1925-2007) met de titel De leesvader van Nederland. In zijn lezing zal hij vertellen over het leven en werk van frater Caesarius Mommers. Hoe groeide hij op in het Tilburg van het rijke roomse leven? Hoe past Veilig leren lezen in de onderwijstraditie van de fraters? Wat veranderde er in het kloosterleven tijdens het leven van frater Caesarius? En waarom is Veilig leren lezen zo succesvol geworden, uitgerekend op het moment dat de fraters zich door vergrijzing uit het onderwijs moesten terugtrekken?

Er is plaats voor maximaal 45 personen. De inschrijving is gesloten, de lezing is vol.

Verlopen

Datum en tijden

Dinsdag 12 maart van 19.30 tot 21.00 uur

Locatie

In het TijdLab van de Bibliotheek LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

Meer informatie

inschrijving is gesloten, de lezing is vol

Geplaatst door

Stadsmuseum Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg