Lezing door Victor Lansink bij exopsitie 'NS-plaquettes en struikelstenen'
15 maart 2019In de jaren 1947/1948 werden bij 110 Nederlandse stations, werkplaatsen of dienstgebouwen plaquettes onthuld ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers onder het personeel van de Nederlandse Spoorwegen.
Het initiatief hiervoor lag bij de directie van de Nederlandse Spoorwegen die middels “Dienstorder No. 774” van 2 augustus 1945 bekendmaakte dat er op alle stations en in de werkplaatsen waar oorlogsdoden te betreuren waren gedenktekens aangebracht zouden worden “uit eerbied en dankbaarheid ten opzichte van de leden van ons personeel die in de oorlogsdagen en gedurende de bezettingsjaren ten gevolge van oorlogshandelingen of terreur uit ons midden zijn weggenomen”.
Tijdens zijn lezing vertelt Victor Lansink over de geschiedenis van de NS-gedenktekens in het algemeen, ontwerp, fabricage, de onthullingen en latere lotgevallen, de Tilburgse gedenktekens in het bijzonder, de personen die op de Tilburgse gedenktekens vermeld staan en verder het spoor tijdens de oorlogsjaren, in het bijzonder het Tilburgse station en de werkplaats.
Victor M. Lansink (Doetinchem, 1970) studeerde kunstgeschiedenis te Utrecht en is werkzaam als beheerder van de collectie historisch beeldmateriaal bij Het Utrechts Archief. Daarnaast is hij gespecialiseerd in spoorwegarchitectuur, publiceert hij regelmatig over spoorweggeschiedenis, zoals de Atlas van de Verdwenen Spoorlijnen (2016) en Amsterdam-Utrecht (2018). In 2004-2005 deed Victor onderzoek naar de gedenktekens van de Nederlandse Spoorwegen en in 2012 naar de infrastructuur op het terrein van de hoofdwerkplaats van NS te Tilburg. Victor is sinds 2004 de webmaster van de website www.railtrash.net met daarop meer dan 200 reportages over opgeheven spoorlijnen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.
Aansluitend gaan we met oud NS-medewerkers Jan Wouters en Hans Clijsen in dialoog over de rol van de NS in de oorlog en hun ervaringen rondom de NS-plaquette in de LocHal.
Praktische informatie Je bent welkom op dinsdag 16 april om 19.30 uur in het TijdLab/de Stemmingmakerij (Bibliotheek LocHal). Inloop vanaf 19.00 uur. De toegang tot deze lezing is gratis. Graag vooraf aanmelden via TijdLab@bibliotheekmb.nl.
Deze lezing maakt onderdeel uit van het programma ‘NS-plaquettes en Struikelstenen, Namen om nooit te vergeten’. Dit programma wordt georganiseerd door het TijdLab (Bibliotheek LocHal) in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg, Erfgoed Tilburg, Stadsgidserij Tilburg, Werkgroep Struikelstenen Tilburg en oud NS-medewerkers.
Datum en tijden
Je bent welkom op dinsdag 16 april om 19.30 uur in het TijdLab/de Stemmingmakerij (Bibliotheek LocHal). Inloop vanaf 19.00 uur.