Lezing architect Thomas Bedaux bij Peerke Donders

Door Peerke Donders Paviljoen 26 september 2023
Lezing
Tilburg Vredeskerk Int Hilva 01
Foto: Het door Thomas Bedaux ontworpen nieuwe interieur van de Vredeskerk. Foto: René de Wit/Hilva

De Tilburgse architect Thomas Bedaux geeft op zondag 8 oktober een lezing in het Peerke Donders Paviljoen. De lezing gaat over het herbestemmen van kerken in Tilburg. Thomas Bedaux voerde dit werk met succes uit met de Vredeskerk en de Sacramentskerk waarvan de toren zelfs tot woning werd verbouwd. Bijzonder aan dit verhaal is dat grootvader Jos. Bedaux kerken bouwde en zijn kleinzoon kerken een andere bestemming geeft.

De lezing is gratis toegankelijk, begint om 14.00 uur en duurt ongeveer een uur. Na afloop kunnen vragen worden gesteld en kan het tot een gedachtewisseling komen met Thomas Bedaux (1973). Het verhaal van deze architect ondersteunt hij met foto’s van de herbestemde kerken.

Peerke Donders organiseert deze lezing als onderdeel van de tentoonstelling over het religieus erfgoed van de gemeente Tilburg. Onder de titel ‘Tilburg, het Rome van Nederland?’ trekt deze expositie veel mensen. Het blijkt een onderwerp dat velen interesseert. Het meeste erfgoed in de gemeente Tilburg is religieus erfgoed. Er zijn steeds minder mensen die er de betekenis van kennen, terwijl religieus erfgoed nadrukkelijk aanwezig is het straatbeeld van Tilburg. De tentoonstelling is een soort bijscholingscursus over de betekenis en achtergronden van al dat erfgoed.

Een van de onderwerpen die op deze expositie wordt aangesneden is het herbestemmen van kerken en kloosters. Dit onderwerp zal de komende jaren alleen maar in belang toenemen omdat nog veel religieuze gebouwen een andere functie moeten krijgen. Actueel is het aan de eredienst onttrekken van de kerk van Broekhoven en al even actueel is de herbestemming tot medisch centrum van de Korvelsekerk. Thomas Bedaux is de architect achter de herbestemming van de Sacramentskerk. Het resultaat was spraakmakend doordat hij zelfs de toren tot een woning wist om te toveren. Diezelfde toren moet nog een kunstwerk als nieuwe spits krijgen en ook daarbij is hij betrokken.

In het Jaarboek van architectuur in Nederland is de door Thomas Bedaux herbestemde Vredeskerk uitgeroepen tot een van de dertig mooiste nieuwe gebouwen van 2022-2023. De opa van Thomas Bedaux was de befaamde architect Jos. Bedaux, die onder meer het Kantongerecht en gebouwen van Tilburg University ontwierp. Een kerk die hij in Tilburg realiseerde was de Fatimakerk, gesloopt in 1990.

“Kerken zijn gebouwen die met heel veel liefde zijn gemaakt," zegt Thomas Bedaux. "Bij de bouw zijn de beste materialen gebruikt. De allerbeste ambachtslieden hebben er aan gewerkt. Kerkgebouwen zijn in principe gebouwd voor de eeuwigheid. Je moet ze daarom niet slopen, je moet ze een nieuwe functie geven. Er zou een sloopverbod moeten komen voor alle kerkgebouwen en pas als na grondig onderzoek met inbreng van de samenleving blijkt dat herbestemming niet mogelijk is, pas dan kan verder worden gekeken. Daarbij speelt dat herbestemmen een voorbeeld is van waardering voor het verleden, in dit geval in Tilburg en in Brabant vooral het katholieke verleden. Dat is een maatschappelijke verantwoordelijkheid zoals ik die in ieder geval voel.”

Verlopen

Datum en tijden

Zondag 8 oktober 2023 van 14.00 tot ca. 15.00 uur

Locatie

Peerke Donders Paviljoen, Pater Dondersstraat, Tilburg

Geplaatst door

Peerke Donders Paviljoen

Zoeken op Erfgoed Tilburg