Kruisweg in de openlucht bij Peerke Donders

Door Peerke Donders Park 4 april 2023
Herdenking
Denis Hendrickx En Trommelaar Bij Kruisweg
Foto: Denis Hendrickx en trommelaar bij de vijfde statie van de Kruisweg. Foto: Esther Becx

In het Peerke Donderspark in Tilburg Noord kan op Goede Vrijdag (vrijdag 7 april) vanaf 15.00 uur worden deelgenomen aan de Kruisweg. In dit bijna tweeduizend jaar oude christelijke ritueel wordt voorgegaan door Denis Hendrickx en Alexander Hermandez.

Denis Hendrickx is abt van de Norbertijner abdij van Berne. Alexander Hermandez is voorganger namens de Antilliaanse gemeenschap in Tilburg. Net als vorig jaar, toen de bijeenkomst tweehonderd deelnemers trok, is de Kruisweg tweetalig: Papiaments en Nederlands. Tijdens de Kruisweg op 7 april wordt een relatie gelegd met de huidige tijd. In dat verband is het interessant dat na afloop van de Kruisweg de expositie over slavernij in het Peerke Donders Paviljoen tot 17.00 uur kan worden bezocht.

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Herdacht wordt dat Jezus aan het kruis stierf. Onder leiding van Alexander Hermandez en Denis Hendrickx wordt stilgestaan bij de laatste uren van Jezus. Dat gebeurt aan de hand van de veertien staties die zijn lijdensverhaal uitbeelden.

Deze staties zijn monumentale, levensgrote en zeer realistische beelden in het Peerke Donderspark. Ze dateren uit de jaren ’30 van de vorige eeuw en ze zijn destijds betaald door de Tilburgse parochies en kloosterorden. De Kruisweg wordt overal ter wereld op hetzelfde tijdstip gebeden. De viering in de openlucht bij Peerke Donders is een jaarlijkse traditie die steeds veel deelnemers trekt.   

Tijdens het lange paasweekeind is het Peerke Donders Paviljoen gesloten. 

Verlopen

Datum en tijden

Vrijdag 7 april 15.00 uur

Locatie

Peerke Donders Park, Pater Dondersstraat Tilburg

Geplaatst door

Peerke Donders Park

Zoeken op Erfgoed Tilburg