Kessels zet de toon tijdens het Museumweekend 2019

Door Kessels Muziek 22 maart 2019
Open dag
Foto Kesses Pianola1

Dit jaar is het Kessels Tilburg opnieuw gratis te bezoeken op zaterdag 13 en zondag 14 april tussen 12.30 en 17.00 uur. Dit in het kader van het Nationale open museum weekend 2019. Deze editie besteedt het museum speciaal aandacht aan de evolutie van de techniek en de klank van de vele soorten muziekinstrumenten.

Ook is er aandacht voor zogenoemde ‘uitgestorven zijtakken’ van muziekinstrumenten die de geschiedenis niet hebben overleefd. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘Sarrusofoon’ die de wedloop met de saxofoon destijds glansrijk verloor. Kessels heeft in 2018 een zeer zeldzaam (spelend) exemplaar van een contrabas sarrusofoon toe kunnen voegen aan de omvangrijke collectie.

Naast de tentoongestelde collectie van instrumenten, gereedschappen, machines van de roemruchte Tilburgse muziekinstrumentenfabriek van Mathieu Kessels, heeft het museum ook veel muziekinstrumenten en attributen van bedrijven van ‘nazaten’ van Kessels, nadat de fabriek rond 1935 failliet ging.
Denk hierbij aan bekende ‘Tilburgse’ namen als:  Peeters, Passier, Pfeiffer, Rossmeisl, Birker en Van Gorp. Maar ook de drie zonen van Mathieu Kessels hebben (tevergeefs) getracht de muzikale traditie van hun vader voort te zetten in Tilburg en elders.

Het museum stelt deze families tijdens het museumweekend nader aan je voor. Bovendien zijn er van deze andere Tilburgse fabrikanten zeldzame instrumenten, foto’s  en gereedschappen in de collectie. De kans is groot dat je tijdens dit het Museumweekend nazaten van deze families tegen het lijf loopt!

Live muziek
Op zaterdagmiddag 13 april kun je onder meer een optreden bijwonen van het Opstap Orkest van de Nieuwe Koninklijke Harmonie uit Tilburg. Ook treedt op de zaterdag het ‘’Klesmania’ kwartet op van Fer van Gestel. Hierbij kun je de klanken horen van een door Kessels rond 1900 gebouwde viool.

Primeur
Op zondag 14 april zal onder meer het orkest o.l.v. Pieter de Kok optreden, die door Kessels gecomponeerde en uitgegeven muziek speelt op koperen blaasinstrumenten, die door onze vrijwilligers gerestaureerd zijn.

Ook kun je op beide dagen genieten van live muziek van de prachtige Kessels vleugel uit 1910 en gerestaureerde Kessels Pianola uit 1908.

Kom onder het genot van een kop koffie of thee kennismaken met Kessels anno 2019.

Het Kessels Museum is eenvoudig te bereiken via de hoofdingang van het TextielMuseum aan de Goirkestraat 96 in Tilburg. Maar ook via de achteringang van het TextielMuseum aan de Bisschop Bekkerslaan, waar je wellicht de auto makkelijker kunt parkeren.  Er is in het museum een lift beschikbaar, zodat niemand het Museumweekend hoeft te missen.

Verlopen

Datum en tijden

zaterdag 13 en zondag 14 april 2019

Locatie

Kessels Muziekinstrumentenmuseum is te bereiken via de hoofdingang van het Textieluseum aan de Goirkestraat 96 in Tilburg.

Geplaatst door

Kessels Muziek

Zoeken op Erfgoed Tilburg