Kerstklokken kijken

Door Werkgroep De Torenklok 23 november 2017
Rondleiding
Naamloos

Met de kerstdagen gaan we ze weer volop horen; de talloze kerkklokken die in Tilburg geluid worden. Dit gebeurt op de kerstnacht voorafgaand aan de nachtmis en zondagsochtends als oproep tot de diverse kerstmissen. Maar hoe zien die klokken er uit? Waar komt dat geluid vandaan? Werkgroep De Torenklok, onderdeel van Heemkundekring Tilborch, nodigt je uit om op 16 december in de klokkentoren van de Goirkese kerk te komen kijken.

De route naar de klokkentoren in de Goirkese kerk is een spannende onderneming. Vanuit het voorportaal gaat het via een houten wenteltrap naar boven. De Tilburgse klokkenluider Peter van Gestel vertelt onderweg over de bouw van de toren en hoe deze de tand des tijds heeft doorstaan. Vervolgens leidt hij je via een schaars verlichte loopbrug over het middenschip, met het unieke aanzicht op de gewelven. Een bijzondere ervaring!

Boven het priesterkoor gaat wederom een houten trap naar boven, waarna de klokkentoren wordt bereikt. Door de galmgaten heb je een weids uitzicht over de stad. Klokkendeskundige Leander Schoormans vertelt over het materiaal waarvan de klokken zijn gemaakt, maar ook over het ambacht van de klokkengieter, het geluid, de klankkleur en het totaal aantal klokken, ook wel het ‘gelui’ genoemd. Deze ontdekkingstocht naar de klokken in de Goirkese kerk is een voorbeeld waarmee de werkgroep de Tilburgse kerkklokken onder de aandacht van een breder publiek wil brengen. Dit betreft zowel de klokken als materieel erfgoed als hun immateriële betekenis, zoals dus het luiden tijdens de kerstdagen.

Geef bij je aanmelding je voorkeurstijd aan (13:00, 14:30 en 16:00 uur). De bevestigingsmail moet je als entreebewijs meebrengen. De rondleiding duurt ca. 1,5 uur. De toegangsprijs (5 euro) moet je ter plaatse voldoen en komt geheel ten goede aan het restauratiefonds. Komt dat zien op 16 december!

Verlopen

Datum en tijden

Zaterdag 16 december om 13:00 uur, 14:30 uur of 16:00 uur. Geef bij je aanmelding aan hoe laat je wilt komen.

Locatie

De kerstklokken zijn te bekijken in de St. Dionysiuskerk in de Goirkestraat Tilburg. Deze kerk bevindt zich op 100 meter afstand van het TextielMuseum.

Meer informatie

Meld je per mail aan bij de detorenklok@gmail.com en geef duidelijk welke dag en welke tijd je wilt komen. De bevestigingsmail moet je als entreebewijs meebrengen.

Geplaatst door

Werkgroep De Torenklok

Zoeken op Erfgoed Tilburg