Heb jij een project over de geschiedenis van stad of dorp?

Door Erfgoed Tilburg 2 mei 2023
Presentatie
2023 05 11 Muurschildering Reeshof
Foto: Muurschildering door jongeren in de Reeshof

Een cultureel evenement over de geschiedenis van de wijk De Reit of een muurschildering met jongeren die de historie van hun wijk onderzoeken, het zijn projecten die eerder in aanmerking kwamen voor een financiële bijdrage uit het Fonds Erfgoed Tilburg. De gemeente Tilburg stelt namelijk subsidie beschikbaar voor erfgoedprojecten.

Het doel is om jullie als inwoners van Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel trots te laten zijn op je stad en dorp en je te stimuleren toekomst te geven aan het gezamenlijke verleden. 

De aanvraag voor deze subsidie moet uiteraard betrekking hebben op het erfgoed van Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout of Biezenmortel. Voorts zijn er een aantal criteria, zoals de verhaallijn die moet aansluiten op 'Tilburg in transitie'. Als tweede is het aan te bevelen dat er makers bij betrokken zijn. Wellicht kunnen er door jouw project nieuwe objecten of verhalen worden toegevoegd aan de stadscollectie of het Geheugen van Tilburg. Ook dat vinden we van belang. 

Gezien de culturele diversiteit van de stad en de dorpen vindt de gemeente Tilburg het belangrijk dat er jongeren en ouderen bij betrokken zijn en dat scholen, organisaties en winkels met elkaar samenwerken. Vooral een actieve rol voor de deelnemers of het publiek is van belang. Het fonds Erfgoed Tilburg is een ‘sociaal’ budget waarbij publieksparticipatie hoog in het vaandel staat.   

Voor de verdeling van de erfgoedsubsidie is een adviescommissie gevormd. Deze behandelt de subsidieaanvragen aan de hand van bovengenoemde criteria. Per aanvraag kan er maximaal een derde van de totaalbegroting worden aangevraagd met een maximum van € 4.000.  

Er zijn vier rondes per jaar met als deadline 1 maart, 1 juni, 1 sept en 1 dec. De uiterste deadline is 's nachts om 00.00 uur voorafgaand aan de datum. Dus 30 april, 31 mei, 31 augustus en 30 november middernacht.  

Voorafgaand aan deze deadlines is er een mogelijkheid om je plan voor te leggen aan een groep erfgoedpartners en -makers. Zij geven advies of feedback of stellen vragen om je plan nog beter te doen slagen. Zij fungeren niet als 'publieksjury', de beoordeling is namelijk in handen van een commissie die advies geeft aan gemeente Tilburg om de subsidie te verstrekken.  

De pitch voor 1 juni 2023 is op donderdag 11 mei 2023 in Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 van 15.00 uur tot 17.30 uur. Heb jij een project dat je wilt pitchen? Meld je aan via contactpersoon Petra Robben, petra.robben@stadsmuseumtilburg.nl of 06 532 684 37.  

Voor de erfgoedpartners is de Erfgoed Tilburg app in gebruik, waarin gezamenlijk gecommuniceerd kan worden. Heb je interesse om daarin opgenomen te worden? Neem dan ook contact op met Petra Robben.

Lees meer over de Erfgoed Tilburg subsidie 

Verlopen

Datum en tijden

11 mei van 15.00 tot 17.30 uur

Locatie

Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg

Meer informatie

Aanmelden via petra.robben@stadsmuseumtilburg.nl

Geplaatst door

Erfgoed Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg