Groeten uit Berkel-Enschot

Door Stichting Straat en Stadsmuseum Tilburg 21 augustus 2019
Evenement
Knipsel

Stichting Straat, Factorium Podiumkunsten en Stadsmuseum Tilburg organiseren van 6 september t/m 6 oktober 2019 een cultureel evenement in Berkel-Enschot. In die maand vinden allerlei activiteiten plaats, allemaal gebaseerd op bewonersverhalen, de geschiedenis van Berkel-Enschot en bijzondere locaties. Ook is er speciale aandacht voor o.a. architectuur, erfgoed, dorpsnatuur en details in het straatbeeld.

Het maandprogramma bestaat uit een officiële opening, excursies architectuur, rondleidingen langs monumentale bomen, bijeenkomsten over de waarde van het bewaren, een bezoek aan Monument Van Riel, een eigentijdse herbeleving van de sacramentsprocessie met kunstzinnig processietapijt, een expositie met voorwerpen die het verhaal van het dorp vertellen, documentaires over de Ronde van Berkel, Sint Job en het onderwijs, de uitgave van een boek en een spectaculair slotweekend.

Boek

Voor het boek interviewden Berry van Oudheusden en Petra Robben twee en twintig inwoners van Berkel-Enschot. Deze kleurrijke portretten vormen in woord en beeld de hoofdmoot, waarin ook gebeurtenissen, personen, verenigingen en andere onderwerpen uit het verleden en heden van Berkel-Enschot worden belicht. Met unieke foto's uit de privécollecties van de geïnterviewden, andere inwoners en lokale fotografen.

Slotweekend

In het afsluitende weekend van 5 en 6 oktober vinden op 15 locaties in Berkel-Enschot voorstellingen plaats met dans, zang, muziek, theater, hoorspel en ander presentaties, waarbij ook verenigingen en cultuurbeoefenaars uit het dorp een rol spelen. De voorstellingen zijn gebaseerd op de bewonersverhalen en de historische context van de locaties, zoals Ons Koningsoord, Arbie’s Beachhouse, Kringloop Corry's Snuffelpaleisje, de Oude Toren, Boerderij Denissen, De Druiventros, Burg. Brendersstraat en villa De Lange Akker.

Programma

Een greep uit het uitgebreid programma: op 18 en 22 september is er een fietstocht langs monumentaal groen in het dorp, op zaterdag 14 september (tijdens Open Monumentendag) kun je het bijzondere Monument van Riel bezoeken en op 7 september wordt een oude traditie in ere hersteld: een processietapijt dat vroeger voor de Heilige Sacramentsprocessie werd gemaakt wordt opnieuw gelegd, maar dan met doppen, deksels en cd's! Maar es is nog véél meer te doen! Het gehele programma is te vinden op de website van Groeten uit Berkel-Enschot. Voor een groot aantal programmaonderdelen moet eerst aangemeld worden. Op de site staat te lezen hoe je je per onderdeel opgeeft.

Jaarlijks evenement

Stichting Straat, Stadsmuseum Tilburg en Factorium Podiumkunsten bundelen hun krachten in het jaarlijkse evenement 'Groeten uit'. Tijdens 'Groeten uit' wordt een bijzondere straat, wijk of stadsdeel uit de gemeente Tilburg in de schijnwerpers gezet met tal van activiteiten Het evenement wordt ingeluid met een boek dat de wijk extra belicht middels historische gebeurtenissen en portretten van wijkbewoners, inclusief unieke foto’s uit privécollecties. 'Groeten uit' geeft bewoners een nieuwe kijk op hun eigen omgeving en stadsgenoten ontdekken een bijzonder stukje Tilburg.

Verlopen

Datum en tijden

Van 6 september t/m 6 oktober 2019 op diverse plekken in Berkel-Enschot

Geplaatst door

Stichting Straat en Stadsmuseum Tilburg
Factorium Podiumkunsten

Zoeken op Erfgoed Tilburg