Fototentoonstelling De Mix Nederland 'Aarde'

Door Tilburg University 23 augustus 2023
Tentoonstelling
De Mix Nederland Aarde
Foto: De Mix Nederland 'Aarde' - Martien Coppens

​Op 1 september 2023 opent in Tilburg de fototentoonstelling De Mix Nederland ‘Aarde’ met fotografie van Martien Coppens (1908-1986) & Wiesje Peels (1975). Wiesje Peels heeft naar aanleiding van het historisch werk van Martien Coppens een route uitgestippeld door het Brabantse land waar ze met haar Dokar (mobiele donkere kamer) doorheen fietst en ter plekke het landschap en haar bewoners fotografeert. Auteur Wilfried de Jong schrijft de tentoonstellingstekst.

De Mix Nederland

De Mix Nederland ‘Aarde’ is de Noord-Brabantse en achtste editie uit de serie van twaalf tentoonstellingen van de Mix Nederland, een initiatief van stichting Beeldmix samen met de Brabant-Collectie, Tilburg University, NS en ProRail. De Mix Nederland wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. Bij iedere editie wordt historische fotografie gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen.

Martien Coppens (1908-1986)
Zijn wieg stond in het Brabantse Lieshout. Coppens was de oudste zoon van een klompenmaker. Tijdens zijn middelbare schooltijd raakte hij gefascineerd door de fotografie. Na de HBS verdiepte hij zijn fotografische kennis door het fototijdschrift Focus en door zijn contact met hoofdredacteur Adriaan Boer werd hij gestimuleerd om een opleiding te volgen. Na zijn studietijd in München (Bayerische Staatslehranstalt für Lichtbildwesen) en een stage in Middelburg opende Martien Coppens in 1932 een portret-atelier en fotozaak in Eindhoven. In 1935 trouwde hij met Nanda Cuppens, een molenaarsdochter uit het Belgische Reppel. Het echtpaar kreeg tien kinderen Bij het bombardement van Eindhoven ging zijn atelier aan de Emmasingel in vlammen op. Daarna maakte hij vooral reportages in opdracht en vrij werk. Zijn meeste landschapsopnamen werden vóór, tijdens of kort na de oorlog gemaakt. Coppens’ verbondenheid met de natuur was groot. Martien Coppens wordt wel de beeldhouwer onder de fotografen genoemd. Zijn werk gaat zoveel verder dan zomaar een portret. Hij dankte zijn bekendheid vooral aan zijn foto’s van Brabantse boerenkoppen. Maar ook aan zij immense productie: liefst zeventig fotoboeken en talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Coppens liet een indrukwekkend fotografisch oeuvre na waarin veel aandacht voor het Brabantse platteland en zijn bewoners. De erfgenamen Coppens hebben 1632 door Martien zelf afgedrukte foto’s (de kerncollectie vintage prints) en zijn archief voor onbepaalde tijd in beheer gegeven aan de Brabant-Collectie, gevestigd in de universiteitsbibliotheek Tilburg. De negatieven en contactafdrukken zijn ondergebracht bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Wiesje Peels (1975)
De foto's van Wiesje Peels zijn eerder een uitdrukking van hoe ze persoonlijke verhoudingen interpreteert en naar haar hand zet. Situaties die ze aantreft, verbijzondert ze en werkt ze uit in zorgvuldige fotografische composities. De kracht van haar foto's zit in de kwetsbaarheid van de menselijke vergankelijkheid. Iets wat waardevol is, staat steeds op het punt van verdwijnen. Vlak voordat het vergaat, legt Wiesje Peels dat in een ontroerend beeld vast.

De duo-tentoonstelling De Mix Nederland ‘Aarde’ is vanaf 1 september t/m 31 oktober 2023 te zien en is vrij te bezichtigen op NS station Tilburg en op het universiteitsterrein van Tilburg University: Esplanade & Cobbenhagen gebouw.

Lees meer op de site van De Mix Fotoprojecten en Tilburg University.

Verlopen

Datum en tijden

1 september t/m 31 oktober 2023

Locatie

Vrij te bezichtigen op NS station Tilburg en op het universiteitsterrein van Tilburg University: Esplanade & Cobbenhagen gebouw.

Geplaatst door

Tilburg University
Brabant Collectie

Zoeken op Erfgoed Tilburg