Fotoexpositie Solace in Nature - Rikkie Nitsche

Door Rikkie Nitsche 26 januari 2024
Tentoonstelling
Rikkie Nitsche

In het Cobbenhagen gebouw van Tilburg University is tot en met 29 maart een foto expositie te zien van de Tilburgse fotografe Rikkie Nitsche. Ze richt zich in haar werk op de natuur, ook in stadse omgevingen zoals New York en Tilburg.

De Tilburgse fotograaf Rikkie Nitsche (1997) is al sinds haar 12e bezig met fotografie. In Amsterdam behaalde ze haar Bachelor of Arts aan de Fotovakschool en specialiseerde zich in landschapsfotografie. Voor Rikkie is het landschap een plek van herkenning, de natuur werkt voor haar als een spiegel voor de ziel. De natuur speelt ook in veel van de kunstwerken op de campus een rol. Zo staat er in de binnentuin, belendend aan deze expositie, een bronzen beeld van Toon Slegers, waarin elementen als water, ijs en sneeuw de vorm mede bepalen. In de hal van het Goossensgebouw bevindt zich een videokunstwerk van Rob Moonen, waarin natuurlijke, cyclische processen zoals de werking van de getijden het motief vormen. De titel van dat werk is Natura artis magistra- de natuur als leermeesteres voor de artes, de kunsten, maar ook de wetenschappen.

Dergelijke concepten spelen ook in de fotografie van Rikkie Nitsche een rol. Ze ontdekte al vroeg het belang van de natuur voor een goede mentale gezondheid: een bos geeft rust, de zee geeft je diepere inzichten. Haar drang om dit type processen en ervaringen vast te leggen kreeg vorm toen ze haar eerste mobiele telefoon kreeg.  Als stadsmens hecht ze veel belang aan stedelijk groen, een park bijvoorbeeld kan een moment van adem bieden op een drukke werkdag. En, niet voor niets neemt het belang van planten in huis de laatste jaren weer sterk toe. Groen maakt gelukkiger.
Haar interesse voor deze thema’s openbaart zich in de titel Solace in Nature, waarmee de natuur een zekere helende, dan wel troostrijke werking wordt toegedicht. Op deze tentoonstelling is werk te zien dat ze in die geest maakte in New York, de stad Tilburg en op de campus van de universiteit.

In New York, het toppunt van hectisch kapitalisme fotografeerde ze juist de bronnen van rust: de parken, bomen en planten. In het bijzonder trok de zogeheten High-Line haar aandacht, een vrij recent park in West-Manhattan dat mede is ontworpen door Nederlands landschapsarchitect Piet Oudolf. Het is een oase van rust, kronkelend over en langs een oude spoorweg, verheven boven het straatniveau.

In Tilburg-Noord, waar ze opgroeide, fotografeerde ze wat ze noemt het gouden randje van wat een achterstandswijk heet. Natuur speelt er een grotere rol dan gedacht, al is het niet de groene oase die gevormd wordt door de Tilburgse universiteitscampus, waar de natuurlijke omgeving sinds de opening van het eerste campusgebouw in 1962 een grote rol speelt. De sterke symbiose tussen natuur en cultuur ervaart ze vrijwel dagelijks, als medewerker van de universiteitsbibliotheek, en als dochter van een moeder die al ruim 35 jaar op de campus werkt. In die tijd is de universiteit enorm gegroeid, ruim verdubbeld in studentenaantallen en gebouwen, zonder echter de groene kwaliteit te verliezen die de campus zo kenmerkt.

De expositie is te bekijken van 12 januari tot en met  29 maart in Tilburg University (Cobbenhagen gebouw) tijdens de openingsuren van het gebouw.

Verlopen

Datum en tijden

12 januari tot en met 29 maart, op werkdagen tussen 8.00 en 18.30 uur

Locatie

Cobbenhage gebouw, Tilburg University. Warandelaan in Tilburg

Geplaatst door

Rikkie Nitsche

Zoeken op Erfgoed Tilburg