Foto-expositie Bels Lijntje

Door Fotograaf Jan van Oevelen 12 december 2017
Tentoonstelling
Jv O 01 Bels Lijntje
Foto: Jan van Oevelen, 1974

Op 29 juli 1974 vertrok Locomotief 3737 met passagierwagons vanuit Tilburg over het Bels Lijntje naar Turnhout. Dit in aanwezigheid van het massaal toegestroomde publiek. Onder de toeschouwers bevond zich de jonge Tilburger Jan van Oevelen, die had besloten om deze trein gedurende enkele dagen op zijn bromfiets te volgen. De stichting Stoomtrein Tilburg-Turnhout had immers aan de toeristische revival van de legendarische spoorverbinding een fotowedstrijd verbonden.

Jan van Oevelen was anno 1974 een beginnend fotograaf toen hij deelnam aan de fotowedstrijd omtrent de toeristische stoomtrein op het traject van het Bels Lijntje. Die trein herinnerde aan het ontstaan van de spoorverbinding Tilburg-Turnhout, die in 1867 werd geopend. Jan reed met zijn bromfiets langs het spoortraject om geschikte plekken te zoeken van waaruit hij de naderende trein kon fotograferen. Al snel herkende de machinist de jongeman met zijn camera en hij begon vrolijk de stoomfluit te bedienen als ze elkaar passeerden. Uiteindelijk resulteerde dit in een serie prachtige analoge zwart-wit foto’s waarmee Jan, zo bleek later, alle prijzen van de wedstrijd won. Dit bracht de jury dusdanig in verwarring dat de wedstrijd werd afgebroken en de prijzen niet werden uitgekeerd. Jan kreeg grote complimenten en enkele foto’s werden in de etalage van een fotozaak getoond. Nu, 43 jaar later, worden de foto’s als slot van het 150 jarig bestaan van het Bels Lijntje voor het eerst aan het publiek getoond.

Er is een uniek boekje gemaakt dat bij het Spoorhuis te koop is. De foto’s zijn daar tevens in allerlei uitvoeringen verkrijgbaar. Deze en een tiental andere foto’s in een kleiner formaat, die voor in de zaak te bezichtigen zijn, kunnen ook in uw bezit komen.Wilt u een kijkje nemen?

Het Spoorhuis bevindt zich op Grensweg 28, 5111 EC te Baarle-Nassau.
 


 

doorlopend

Datum en tijden

Dit is een doorlopend evenement

Locatie

Spoorhuis, Grensweg 28, 5111 EC te Baarle-Nassau

Contact

Voor meer informatie over de foto’s kunt u contact opnemen 013 5710103 / 06-51163675 / info@jevo-fotografie.

Geplaatst door

Fotograaf Jan van Oevelen

Zoeken op Erfgoed Tilburg