Een prominente Tilburger in Udenhout

Door Heemkundekring Tilborch 8 september 2022
Lezing
1 Lezing 22 September
Foto: Deel van de omslag van het boek over Willem baron van Dopff.

Na enkele maanden vertoefd te hebben bij Boerke Mutsaers, start Heemkundekring Tilborch haar lezingen weer op in het Regionaal Archief Tilburg. Op 22 september geven Kees van Kempen en Adri van Vliet een presentatie over Willem baron van Dopff, bouwer van kasteel De Strijdhoef in Udenhout en tevens de rechterhand van stadhouder Willem V.

Erfgoedcentrum 't Schoor bracht in september 2021 een biografie uit over Willem baron van Dopff (1721-1794). Hij werd geboren op kasteel Neercanne in Maastricht en vrijwel direct lag een militaire loopbaan voor hem in het verschiet. Willem maakte op heldhaftige wijze furore bij een veldslag nabij Bergen. Hierna kwam zijn loopbaan in een stroomversnelling en hij kreeg al snel een baan in Den Haag in de directe nabijheid van stadhouder Willem IV.

Willem van Dopff werd commandant van Breda, gouverneur van Hulst, commandant van Zeeland en na de burgeroorlog met de Patriotten garnizoenscommandant van Amsterdam. Hij ontwikkelde zich tot de belangrijkste adviseur van stadhouder Willem V. In Den Haag ontmoette hij Seina van Borssele en van zijn schoonvader erfde hij het landgoed De Strijdhoeven in Udenhout, waar hij in 1761 kasteel De Strijdhoef bouwde.

Rijk archief
Op dit kasteel is een rijk archief bewaard gebleven met veel informatie over de militaire loopbaan van Willem van Dopff. Ook bevat het archief veel brieven die Willem wisselde met de stadhouder. Nu Udenhout deel van Tilburg is, is Willem baron van Dopff dus een prominente Tilburger!


Sprekers
Adri van Vliet is plaatsvervangend directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie van het Ministerie van Defensie. Kees van Kempen is voorzitter van het Schrijversteam van Erfgoedcentrum 't Schoor Udenhout-Biezenmortel. 

Verlopen

Datum en tijden

22 september 2022. Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Tijd: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) tot circa 22.00 uur. Niet-leden betalen € 5 voor entree en koffie en thee.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg