De Tilburgse jaren van prinses Sophie

Door Heemkundekring Tilborch 21 maart 2018
Lezing
2018 04 Prinses Sophie Persbericht
Foto: Prinses Sophie en haar man Carl Alexander van Saksen Weimar Eisenach

Op donderdag 19 april geeft Thera Coppens een lezing over het leven van prinses Sophie, de enige dochter van Koning Willem II en Anna Paulowna. Thera gaat in op Sophies kinderjaren, waarin de prinses regelmatig in Tilburg verbleef. Uit de brieven die ze destijds schreef bleek onder andere hoezeer zij het hier naar haar zin had.

‘Ma chère Madame, Ik vermaak me hier in Tilburg heel goed. Ik heb van tijd tot tijd kleine soirée ’s die heel vrolijk zijn. Ik speel bijna de hele dag met de kinderen van meneer Vrede in een mooie tuin.  Papa heeft een heel leuk bal gegeven ter gelegenheid van de verjaardag van Alexander.’
(citaat uit een brief van de tienjarige prinses)

Prinses Sophie van Oranje werd in 1824 in Den Haag geboren als laatste kind en enige dochter van Anna Paulowna en de latere koning Willem II. Wanneer haar moeder naar het hof in Weimar ging logeerde Sophie bij haar vader in Tilburg. In 1842 trouwde ze met haar volle neef Carl Alexander van Saksen Weimar Eisenach en vertrok naar Weimar. Prinses Sophie overleed in 1897. 

Tafelpiano
In Weimar verrichte zij baanbrekend werk op het gebied van onderwijs, vrouwenemancipatie en gezondheidszorg. Maar het belangrijkste was haar rol in het culturele leven. Zo zette ze zich in voor het theater, de literatuur en het kunstonderwijs. Ook was Sophie een leerlinge van Franz Liszt, die haar zang- en pianolessen gaf. Zij bleven vierenveertig jaar bevriend. De tafelpiano die de jonge prinses bespeelde bleef in Tilburg zorgvuldig bewaard en werd dit jaar geschonken aan het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen.
 
Thera Coppens is auteur van veel historische boeken. ‘Sophie in Weimar / een oranjeprinses in Duitsland’ kreeg dit jaar een 5e druk en werd genomineerd voor de biografieprijs.  

Verlopen

Datum en tijden

Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20:00u Einde: (circa) 22:00u Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Locatie

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig.

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg