De Apocalyps – oorzaken en gevolgen van de Eerste Wereldoorlog

Door Heemkundekring Tilborch 4 oktober 2018
Lezing
2018 10 Eerste Wereldoorlog

Op donderdag 18 oktober geeft Jan Pieter Six een presentatie over de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat de ‘Great War’ eindigde. Dit leidde onder andere tot de val van drie keizerrijken en het Ottomaanse rijk. Maar veel meer nog dan dat vormde het Verdrag van Versailles de opmaat naar de Tweede Wereldoorlog.

20 miljoen doden en 21 miljoen invaliden was de desastreuze uitkomst van vier jaar vechten in de loopgraven. Dat deze strijd ook wel bekend staat als de ‘Apocalyps’, is dan ook niet verwonderlijk. Op 11 november, ‘Remembrance Day’, zal de oorlog in veel landen aandacht krijgen. In Nederland leeft deze oorlog minder omdat wij tussen 1914 en 1918 neutraal bleven. En dat is onterecht vindt Jan Pieter Six: ‘Mij doel is om de complexe thematiek over dit immense drama toegankelijker te maken.”

Schuldvraag
Wat waren de oorzaken die leidden tot de Eerste Wereldoorlog? Welke partijen waren hierbij betrokken? Waar ligt de schuldvraag? Deze vragen zijn voor een groot deel nog steeds onbeantwoord en zorgen daarom in heel Europa nog steeds voor heftige discussies en controverse. Tijdens de lezing gaat Six in op de belangrijkste stromingen in de zeer omvangrijke literatuur hierover. Ook besteedt hij aandacht aan de gevolgen van deze oorlog. 

Over de spreker
Jan Pieter Six (1948) is jurist en werkte jarenlang in de verzekeringswereld, onder andere bij Interpolis in Tilburg. Sinds 2010 is hij adviseur in duurzaamheid voor bedrijven. Vorige maand gaf hij voor maar liefst 120 toehoorders een lezing over de aanleiding tot de Slag bij Waterloo en de gevolgen daarvan voor Europa. 

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 18 oktober 2018 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20:00u Einde: (circa) 22:00u Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg