75 jaar bevrijd – Tilburg(ers) in de Tweede Wereldoorlog
Door Heemkundekring Tilborch 6 maart 2020VANWEGE DE MAATREGELEN IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS GAAT DEZE LEZING OP 19 MAART HELAAS NIET DOOR.
Op 19 maart geeft Astrid de Beer een lezing over Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar meer nog gaat het over de Tilburgers zelf. Hoe beleefden zij de oorlog? Hoe keken zij naar de Duitse bezetter en hoe zochten zij hun weg in de chaos van de strijd?
Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Er vallen bommen in de Spoorlaan, in de Noordstraat en in de omgeving van de Bredaseweg. Paniek maakt zich meester van de Tilburgers. Sommigen houden een dagboek bij zoals Miet Schijns. Op diezelfde dag schrijft zij: “ ’t is wel op een ongeluksdatum dat ik dit nieuwe dagboek moet beginnen. Gisteren leefden we nog zo rustig en kalm en nu zitten we opeens al midden in de ellende.”.
In haar lezing over Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog vertelt Astrid de Beer over de gewone Tilburgers die zich staande probeerden te houden in de oorlogsjaren. Wat de impact was van de maatregelen van de Duitse bezetter, vooral ten aanzien van de Joodse gemeenschap. Over het (ondergrondse) verzet en natuurlijk de hevige strijd die werd geleverd tijdens de ‘slag om Tilburg’ in de oktoberdagen van 1944.
Astrid de Beer
Historica Astrid de Beer studeerde geschiedenis en taal- en cultuurstudies aan de Universiteit van Utrecht. Momenteel werkt zij als projectleider cultuurhistorisch onderzoek bij Regionaal Archief Tilburg. Haar taak is het stimuleren van (wetenschappelijk) onderzoek in de bronnen van het archief.
Daarnaast is zij redacteur van 'Tilburg - Tijdschrift voor geschiedenis, monumenten en cultuur' en bestuurslid van de Stichting tot behoud van Tilburgs Cultuurgoed en Stichting Brabantse Bronnen.
Datum en tijden
Datum: 19 maart 2020 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Einde: (circa) 22.00 uur Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.