Ruben de Bruijn illustrator van nuuw Tilburgs leesplèngske

Door Stichting Tilburgse Taol 2 april 2019
Nieuws
Naamloos
Foto: Twee voorbeelden van het werk van Ruben de Bruijn

De Tilburgse illustrator Ruben de Bruijn gaat de illustraties voor het nieuwe Tilburgse leesplankje maken. Uit vijf genomineerden viel de keuze op De Bruijn vanwege zijn bijzondere stijl, die het mogelijk maakt een opvallend nieuw leesplankje te maken dat goed aansluit bij de huidige identiteit van Tilburg. Twee voorbeelden van illustraties van Ruben de Bruijn zijn ‘Het draaiend kasteel’, onderdeel van Tilburg Topia, en een proefversie van het woord ‘sund’ voor het nieuwe leesplankje.

Ruben Topia
Ruben de Bruijn (‘s-Hertogenbosch, 1993) is kunstenaar en illustrator. Hij studeerde in 2018 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en woont en werkt na zijn afstuderen in Tilburg. Onder de naam Ruben Topia maakt hij afbeeldingen van fictieve werelden. Sinds het begin van dit jaar werkt hij aan fotomanipulaties waarin hij Tilburg voorziet van nieuwe architectuur op basis van bestaande gebouwen. Nieuwe afbeeldingen in deze reeks verschijnen met enige regelmaat op het Instragram-account tilburgtopia.


Eigentijds leesplankje
Ruben de Bruijn werd gekozen uit vijf illustratoren die voorstellen ingediend hebben voor het nieuwe Tilburgse leesplankje: naast Ruben waren dat L.E.O. Faes, Monica Hajek, Renée van den Kerkhof en Carmen Groenefelt. De ingediende voorstellen bleken heel divers. Tim van der Avoird, voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol: “Ons uitgangspunt voor het nieuwe leesplankje was om naast het bestaande Tilburgse leesplèngske een eigentijdse variant te maken. De keuze voor Ruben sluit helemaal aan bij dit voornemen. Rubens illustratietechniek is modern en in het oog springend. Met zijn keuze voor fotografie als basis is het mogelijk om in elk plaatje op het nieuwe leesplankje een of meerdere herkenbare Tilburgse elementen een plaats te geven. Het oude leesplankje koestert het verleden van de stad, met woorden en beelden die refereren aan bijvoorbeeld de textielindustrie, kinderspelletjes en eten van vroeger. Het nieuwe leesplankje zal veel meer een beeld geven van het moderne Tilburg.”

Herfst
De komende maanden wordt gewerkt aan de illustraties voor het nieuwe leesplankje. Uit de bijna 500 Tilburgse woorden die sinds de opening van de LocHal door veel Tilburgers aangeleverd zijn in het TijdLab zal een selectie gemaakt worden. Op basis van die woorden maakt Ruben de Bruijn een twintigtal illustraties. In de herfst vindt de presentatie van et nuuw Tilburgs leesplèngske plaats. Tilburg zal op dat moment twee heel verschillende, maar beide typische Tilburgse leesplankjes hebben.

Het traject om te komen tot een nieuw leesplankje voor het Tilburgs maakt onderdeel uit van het programma Lezen, Leesplanken en Identiteit dat in het eerste kwartaal van 2018 loopt in het TijdLab in de LocHal. Bij dit programma zijn betrokken de Bibliotheek LocHal, Stadsmuseum Tilburg, Erfgoed Tilburg, TilburgsAns, de Stichting Tilburgse Taol en de Fraters van Tilburg. Meer informatie over activiteiten in het TijdLab is te vinden op www.lochal.nl/tijdlab.


Lees ook het artikel op Brabants Dagblad van 30 maart 2019.

Geplaatst door

Stichting Tilburgse Taol

Zoeken op Erfgoed Tilburg