Oproep leesplankjes voor TijdLab

Door Bibliotheek Midden-Brabant 12 december 2018
Nieuws
Jb Vll Mommers Broer
Foto: Gebrs. Mommers, Caesarius (l) en Casimiro (r). Foto Uitgeverij Zwijsen

Aap, noot, mies toen, boom, roos, vis later en Ik, kim, sim nu. Het is te danken aan de Tilburgse frater Caesarius Mommers dat meer dan tien miljoen kinderen leerden lezen met de methoden van Uitgeverij Zwijsen. Voor het leesonderwijs werden in eerste instantie leesplanken en leesborden gebruikt. Deze waren bedoeld als didactische instrumenten, maar vanaf ca. 1980 werden leesplanken steeds meer een uitdrukking van identiteit en dialect.

Ook Tilburg heeft een eigen leesplèngske dat begint met Pirke, höske, kwèèk. Het werd in 1997 ontwikkeld en is inmiddels meer dan twintig jaar oud. Zijn deze woorden en ook de gebruikte symbolen dan nog wel van deze tijd? Passen deze nog wel bij de huidige identiteiten van Tilburg? In de komende drie maanden gaan we in het TijdLab samen met de stad en de bewoners een nieuwe leesplank ontwikkelen; een plank die weergeeft waar we als stad voor staan. Het TijdLab werkt hiervoor samen met de Stichting Tilburge Taol, TilburgsAns, de Fraters van Tilburg en Stadsmuseum Tilburg.

We zijn op zoek naar leesplanken

Voor het TijdLab in de nieuwe LocHal zijn we op zoek naar diverse leesplanken. Ongeacht de herkomst of de tijd waarin deze gemaakt zijn: leesplankjes tonen afbeeldingen met daaronder bijpassende woorden.
Aan plankjes met aap, noot, mies zal het niet snel ontbreken, net zomin als de plèngskes met Pirke, höske, kwèèk. Waar we voor het TijdLab vooral naar zoeken zijn de plankjes of letterborden die andere identiteiten verbeelden en verwoorden. Zijn er in onze stad, waar meer dan 150 nationaliteiten wonen, ook leesplankjes uit de Cariben of uit Nederlands-Indië? Wellicht zijn er Turkse of Marokkaanse leesplankjes in het onderwijs of bij de mensen thuis? Zijn er bedrijven of verenigingen die ooit een eigen leesplank maakten? Voor het TijdLab zijn alle plankjes van harte welkom.
Wie een leesplankje heeft, neemt contact op met Stadsmuseum Tilburg. Stuur een mail naar info@stadsmuseumtilburg.nl.

De programmering van het TijdLab is in handen van de Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg. Beide vertegenwoordigen de partners van Erfgoed Tilburg. Meer info via www.lochal.nl. 

Geplaatst door

Bibliotheek Midden-Brabant
Stichting Tilburgse Taol
Stadsmuseum Tilburg

Zoeken op Erfgoed Tilburg