Muurschildering door jongeren in Reeshof
Door Kunstkabaal 18 oktober 2022Zes jonge meiden van Beatrix College gaan op zoek naar de verborgen identiteit van een Vinexwijk door middel van het kunstproject ‘Geen pleister maar zalf’. Samen met Tilburgse kunstenaars Ivo van Leeuwen en Timothy Mahler ontwerpen ze een muurschildering om een mooie bijdrage te leveren aan de wijk.
Bewoners uit de B Buurt boden een prachtige muur aan voor het project. De toekomstige kunstenaars zijn Roos, Stacy, Esma, Fabiënne, Celeste en Rose, allemaal tussen de 13 en 15 jaar en zij kiezen ervoor om in hun vrije tijd mee te doen aan dit kunstproject. De muurschildering wordt in de herfstvakantie geschilderd.
“Het lijkt me superleuk om wat meer kleur te geven aan de Reeshof. Het lijkt me leuk om mensen blij te maken en lekker creatief bezig zijn en dat andere dat kunnen zien. En om andere jongeren te leren kennen met nieuwe en andere stijlen in de creativiteit.”
Fabiënne Mangelaars, 15 jaar
Erfgoed en kunst
Het project stimuleert jongeren om na te denken over erfgoed en een eigen creatieve vertaling ervan te maken. Ze krijgen opdracht om in het ontwerp uit te drukken wat de wijk voor ze betekent. Om dit te onderzoeken duiken ze de geschiedenis in. Onder begeleiding van Liedeke Kruk van KunstKabaal verkennen ze de wijk en voeren ze gesprekken met buurtbewoners. Tevens staat er een presentatie over de geschiedenis van de Reeshof op het programma door Rob van Putten, al veertig jaar voorzitter van de Stichting tot behoud van Tilburgs Cultuurgoed.
Het project is geïnitieerd door Anja Reinhardt, cultuurcoach voor het Voortgezet Onderwijs in de Reeshof. Een derde van de jongeren van Tilburg woont in de Reeshof. Ze vroeg zich af hoe het eigenaarschap van jongeren t.o.v. de omgeving te vergroten is. Door erfgoed te verbinden aan dit kunstproject wil Anja bewustheid over de geschiedenis van een plek stimuleren. Dit geeft diepte en saamhorigheid, waar juist een Vinexwijk bij gebaat is en wat tegelijk weer de jongeren ten goede komt. Een muurschildering is een krachtig middel om de identiteit van een plek te versterken en de verbeelding aan te wakkeren. Zo wordt de Reeshof meer ‘A place to be’. Het project past goed bij de ontwikkelingen van de B Buurt, waar hetsbewonersinitiatief Open Deur meer creatieve activiteiten organiseert.
“We zijn enorm blij met alle steun om ons heen. Het goede nieuws kwam vorige week binnen, Erfgoed Tilburg, de Wijkraad en een buurtinitiatief van de B Buurt zelf ondersteunen het project! Geweldig dat deze jongeren nu aan de slag mogen met hun talent en creativiteit.”
Anja Reinhardt, cultuurcoach VO
Het project is mede mogelijk gemaakt door Erfgoed Tilburg, de Wijkraad, Art-fact, buurtinitiatief Open Deur, Gemeente Tilburg, Beatrix College en CiST (Cultuur in School Tilburg).