Driekoningenintocht een groot succes
Door Driekoningen Werkgroep 7 januari 2020Op zondag 5 januari 2020 trok vanaf de Heikese kerk een Driekoningenstoet door de binnenstad van Tilburg. Een jaar geleden trok de Driekoningenstoet duizenden toeschouwers. Burgemeester Theo Weterings was een van de personen die meeliep in de kleurrijke en fotogenieke stoet. Ook wethouders en de gemeentesecretaris deden mee. Tijdens een afsluitend cultureel programma in de Heuvelse kerk speelde het pas moeder geworden gemeenteraadslid Linda Oerlemans voor Maria.
De Driekoningenstoet begint steeds meer het karakter te krijgen van een stedelijke uitdrukking van solidariteit. De organisatie riep alle Tilburgers, jong en oud, op mee te doen. In de stoet reden onder meer de Drie Koningen mee op kamelen. Ook een schaapskudde, zangkoren en een muziekgroep deden mee. De hoofdrolspelers in de Driekoningenstoet waren kinderen. Zij droegen symbolisch het speelgoed mee dat 1600 kinderen hadden geschonken aan leeftijdgenootjes.
Zowel de Driekoningenstoet als de speelgoedactie maken onderdeel uit van Het Vierde Geschenk. Dit is een unieke vorm van solidariteit tussen kinderen. De afgelopen weken zijn via basisscholen duizenden stuks speelgoed opgehaald. Dit wordt geselecteerd, hersteld en op 11 januari 2020 aan kinderen uitgedeeld in het Supporterscafé van Willem II. Via een fijn vertakt netwerk zijn hiervoor 1.500 gezinnen uitgenodigd. In 2019 waren dat er nog maar 400.
Het Vierde Geschenk is een hedendaagse vertaling van de drie traditionele geschenken die de Drie Koningen meebrachten. Dat waren goud, wierook en mirre. Het speelgoed dat kinderen die in welstand leven schenken aan leeftijdgenootjes die het heel wat minder hebben, is Het Vierde Geschenk. De kinderen zelf zijn de Vierde Koning. Aan Het Vierde Geschenk is met een grote betrokkenheid meegewerkt door vier basisscholen: D’n Hazennest, Armhoefse Akker, Pendula en Berkeloo in Berkel-Enschot.
De Driekoningenstoet en Het Vierde Geschenk zijn georganiseerd door drie bekende Tilburgse instituten: De Hasseltse Kapel, de O.L. Vrouw ter Noodkapel en Peerke Donders. Deze plaatsen zijn niet alleen Tilburgs erfgoed, ze staan ook in de Tilburgse traditie van voor elkaar zorgen. De vierde organiserende partij is Rotaryclub Tilburg-Leijdal. De groeiende armoede in de stad met 7.000 kinderen die in armoede leven is door deze vier organisaties aangegrepen om deze op een eigen wijze te helpen verlichten. Dit initiatief vindt veel bijval in Tilburg.
Op zondag 5 januari werd verzameld voor de deur van de Heikesekerk. Hier heette de burgemeester de Drie Koningen, de kinderen en alle deelnemers welkom. De stoet eindigde bij de St.-Jozefkerk op de Heuvel, waar een cultureel programma plaatsvond met medewerking van onder andere drie kinderkoren: Vietnamees kinderkoor Nui Nai Oahn, het Pools kinderkoor Polskich dzieci za Midwinter en het Tilburgse kinderkoor Souvenir des Montagnards.
Het was voor de tweede keer dat de stoet door de Tilburgse binnenstad trok. Vele honderden mensen liepen mee. Het traditionele Driekoningenzingen langs de deuren in Tilburg is aan het verdwijnen. Op deze manier wordt een nieuwe invulling gegeven aan dit Tilburgse erfgoed.