Zo kwam de Historische Atlas van Tilburg tot stand

Door Heemkundekring Tilborch 28 januari 2020
Lezing
02 Historische Atlas Van Tilburg

‘De transformatie van een textielstad’, zo luidt de ondertitel van dit onlangs verschenen boek. Over Tilburg zijn al veel boeken en naslagwerken verschenen. Maar nog niet eerder werden de ruimtelijke ontwikkeling en de chronologie van Tilburg zo in kaart gebracht als in de Historische Atlas. Op 20 februari geven Rob van Putten en Pieter Siebers een korte lezing over de totstandkoming ervan.

Tilburg is een stad met een bijzonder stratenpatroon. Hierin herkennen we de middeleeuwse ontstaansgeschiedenis van onze stad. Tilburg transformeerde van serie agrarische dorpen en buurtschappen tot een industriestad. Nog steeds herinneren de voormalige textielfabrieken, fabrikantenvilla’s en arbeiderswijken hieraan. Tilburg werd een stad met een geheel eigen karakter,  die echter nog lange tijd een dorps karakter behield.

Van prehistorie tot moderne industriestad
In de onlangs verschenen historische atlas worden de ruimtelijke ontwikkeling en de chronologie van Tilburg in kaart gebracht. Letterlijk zelfs, want kaartmateriaal vormt een belangrijke basis voor het boek. Gedurende 35 hoofdstukken transformeert Tilburg van een prehistorisch landschap tot een moderne stad met industriële bedrijvigheid, kennisinstellingen en nieuwe monumenten, zoals de Spoorzone. 

Rob van Putten en Pieter Siebers
Vormden samen met Petra Robben van Stadsmuseum Tilburg het redactieteam. Rob en Pieter lichten tijdens de lezing toe hoe het boek tot stand kwam en welke keuzes daarbij gemaakt werden. Daarnaast vertellen zij over de drie belangrijkste infrastructurele werken die het huidige stadsbeeld bepalen: de spoorlijn, het Wilhelminakanaal en het ringbanenstelsel.

Verlopen

Datum en tijden

Datum: 20 februari 2020 Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) Einde: (circa) 21.00 uur Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.

Locatie

Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75)

Meer informatie

Vooraf aanmelden is niet nodig. Parkeren is mogelijk achter het Duvelhok (ingang Dunantstraat).

Geplaatst door

Heemkundekring Tilborch

Zoeken op Erfgoed Tilburg