Symposium Erfgoed & Duurzaamheid
Door Fontys 11 december 2024Wat hebben vlas, circulaire economie en archeologie met elkaar gemeen? En hoe kunnen erfgoed en duurzaamheid hand in hand gaan? Fontys Lerarenopleiding organiseert op 5 februari een symposium over erfgoed en duurzaamheid. Tijdens dit symposium hoor je inspirerende experts en doe je nieuwe ideeën op om erfgoed te verbinden met maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering en woningbouw. Ook ga je aan de slag in workshops.
Bij de titel ‘Erfgoed en duurzaamheid’ denken sommige mensen wellicht vooral aan het verduurzamen van monumenten en dat is zeker een belangrijk onderdeel van duurzaamheidsvraagstukken in de erfgoedsector. Maar het kan over meer gaan dan dat. Erfgoed gaat over onze samenleving en behalve ‘een duurzame samenleving’ is ‘duurzaam samen leven’ ook belangrijk. Hoe kun je als sector hier in brede zin handen en voeten aan geven?
Tijdens dit symposium op woensdag 5 februari 2025 zal daarom de focus liggen op duurzaam samenleven, wat door professor Erik Paredis, hoofddocent bij de Universiteit van Gent, beschreven wordt als “een samenleving met een hoge levenskwaliteit, waarin mensen rechtvaardig behandeld worden, die binnen ecologische grenzen blijft en die democratisch georganiseerd is.”
Op het programma staan de volgende onderdelen:
Keynote Marit Boekema
De relatie tussen erfgoed en duurzaamheid biedt inzicht in historische normen, waarden en de veranderende verbinding tussen mens en natuur. Marit Boekema, historica en PHD-student, verkent hoe erfgoed kan bijdragen aan duurzaam denken.
Workshops
- The Linen Projec: Herintroductie van vlasproductie verbindt erfgoed, landbouw en design. Ontdek hoe linnen duurzaam geproduceerd wordt.
- Marieke Lenders: Circulaire oplossingen hergebruiken materialen uit erfgoed op creatieve manieren voor duurzame impact.
- Hanneke Tuithof: Sociale duurzaamheid via partnerschappen tussen scholen en erfgoedinstanties in Utrecht.
- Dirk van Alphen: Dorpstransformatie in Udenhout combineert erfgoedwaarden met woningbouw en verduurzaming.
- Jan Janse: Archeologie onthult landschapsontwikkeling en inspireert duurzame inrichting van gebieden.
Kosten
De kosten voor deelname aan dit symposium bedragen €95 euro. Ben je lid van het didactisch netwerk? Dan betaal je €45 euro. Voor studenten en medewerkers van FLOT is deelname gratis.
Datum en tijden
Woensdag 5 februari 2025 van 15.00 tot 20.15 uur
Locatie
Gebouw Campus Stappegoor (P1)