Nuuw Tilburgs Leesplèngske

Door Stichting Tilburgse Taol 22 januari 2019
Activiteit in TijdLab
Nw Leesplèngske Lr
Foto: Wat komt er op het nuuw Tilburgs leesplèngske?

Het originele Tilburge leesplèngske is alweer meer dan twintig jaar oud. Tijd voor een nieuwe versie die beter past bij deze tijd! Bezoekers van het TijdLab in de LocHal kunnen woorden en tekeningen voor het nuuw Tilburgs leesplèngske aandragen.

Het originele Tilburge leesplèngske werd midden jaren ‘90 van de vorige eeuw samengesteld door het bestuur van de Stichting Tilburgse Taol. De gekozen woorden en afbeeldingen zijn traditioneel.

Hoewel het leesplankje nog steeds veel verkocht wordt, vinden we het toch tijd worden voor een Nuuw Tilburgs Leesplèngske, zodat dit beter past bij de veranderde identiteit van onze stad. En dit keer hebben alle Tilburgers (en niet-Tilburgers) de kans om afbeeldingen en woorden voor te dragen waarvan zij vinden dat die op het nieuwe Tilburgse leesplankje thuishoren.

In het Tijdlab kun je tussen 26 januari en 31 maart 2019 jouw Tilburgse afbeeldingen en woorden voordragen om opgenomen te worden op het Nuuw Tilburgs Leesplèngske. In het Tijdlab liggen schetsvellen waarop je jouw favoriete Tilburgse afbeeldingen en woorden kunt noteren.

Welke afbeelding en/of welk woord dat met Tilburg te maken heeft, moet wat jou betreft op het Nuuw Tilburgs Leesplèngske? Gebruik het schetsvel om jouw afbeelding en woord zo goed mogelijk te noteren.
Als het woord in het Nederlands gespeld is, probeer het dan in het Tilburgs te spellen. Weet je niet hoe je het woord in het Tilburgs schrijft? Geen nood, in het Tijdlab vind je Tilburgse woordenboeken of je kunt het opzoeken in het Tilburgse woordenboek op CuBra, www.cubra.nl/wtt . Kom je er dan nog niet uit? Geen nood: kom op een woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur naar het TijdLab. Mensen van de Stichting Tilburgse Taol helpen je erbij en zorgen dat uiteindelijk het woord in correct Tilburgs gespeld wordt. Ze zijn tot en met eind maart iedere woensdagmiddag aanwezig tussen 14.00 en 16.00 uur. Als je klaar bent, hang je jouw ingevulde schetsvel aan de muur in het Tijdlab.

We verzamelen alle voorgestelde woorden en afbeeldingen, en gebruiken die om het Nuuw Tilburgs Leesplèngske samen te stellen. We proberen zoveel mogelijk de meest populaire woorden en afbeeldingen op het nieuwe leesplankje op te nemen. Maar we moeten er natuurlijk wel rekening mee houden dat alle klanken van het Tilburgs terug te vinden zijn op het leesplankje.
 
Ook voor het vinden van de illustrator die de afbeeldingen op het Nuuw Tilburgs Leesplèngske gaat tekenen gebruiken we een open procedure. Elke illustrator kan een voorstel insturen van hoe hij of zij vindt dat het nieuwe leesplankje eruit zou moeten zien. Zij zullen op 16 maart 2019 in het Tijdlab een presentatie houden van hun voorstellen. Eind maart zullen we bekendmaken welke illustrator de afbeeldingen voor het nieuwe Tilburgse leesplankje gaat maken.

Dit project is een samenwerking tussen het TijdLab, Stichting Tilburgse Taol, de Fraters van Tilburg en TilburgsAns en wordt mede mogelijk gemaakt door Erfgoed Tilburg, St. Jacques de Leeuw en Boekenschop.

Verlopen

Datum en tijden

Zaterdag 26 januari 2019 t/m 31 maart 2019

Locatie

In het TijdLab van de Bibliotheek LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, 5041 SG Tilburg

Geplaatst door

Stichting Tilburgse Taol

Zoeken op Erfgoed Tilburg