Liedjesfestival Kènderkwèèk 

Door Stichting Tilburgse Taol 29 november 2017
Evenement
Kènderkwèèk20201620 20Winnaar20 Tiliander20 20 Vincent

Kènderkwèèk is een voor Nederland uniek liedjesfestival dat op woensdagmorgen 11 april 2018 voor de twaalfde keer wordt gehouden. Het is een wedstrijd waarin door leerlingen van basisscholen uit Tilburg en omgeving liedjes in het Tilburgs en over Tilburg worden gezongen. Er wordt op een muzikale manier aandacht besteed aan het lokale immaterieel erfgoed, een onderwerp dat de laatste jaren steeds belangrijker wordt gevonden. Kènderkwèek kan door iedereen worden bijgewoond. 

Niet alleen basisscholen uit Tilburg hebben belangstelling om aan Kènderkwèèk mee te doen, ook scholen uit omliggende dorpen hebben zich voor de editie 2018 ingeschreven. Deze zes Scholen krijgen de beschikking over professioneel lesmateriaal, begeleiding bij het instuderen van de liedjes en een erfgoedles op locatie waarin deskundigen vertellen over erfgoed en dialect. Verder mogen de scholen meedoen aan het afsluitende festival waarin ze het tegen elkaar opnemen. Met het lesmateriaal kunnen leerkrachten op eigentijdse wijze aandacht besteden aan het Tilburgs dialect en erfgoed. In het lesmateriaal zijn twintig liedjes met tekst én muziek opgenomen.

De liedjes zijn speciaal geschreven en gecomponeerd voor Kènderkwèèk. Veel liedjes hebben een actueel Tilburgs thema waardoor dialect en erfgoed heel dicht naar de belevingswereld van de kinderen worden gebracht. Onderwerpen zijn o.a. de Spoorzone, de Tilburgse kermis, Tilburg University en de Trappisten. Scholen krijgen vanuit Factorium Podiumkunsten begeleiding bij het instuderen. Met behulp van de ondersteunende lessen in zang en erfgoed alsmede het lesmateriaal werken de deelnemende scholen toe naar het afsluitend festival op 11 april in de grote zaal van Factorium Podiumkunsten aan het Koningsplein. Elke school brengt twee liedjes ten gehore, die worden beoordeeld door een deskundige jury. 

Verlopen

Datum en tijden

Woensdag 11 april 2018

Locatie

Contact

Scholen die zich nog willen inschrijven, mail naar info@kenderkweek.nl.

Meer informatie

Scholen kunnen zich nog inschrijven!

Geplaatst door

Stichting Tilburgse Taol

Zoeken op Erfgoed Tilburg