Een galerij van Brabantse dokters
Door Heemkundekring Tilborch 5 januari 2020‘Help, de dokter verzuipt’, ‘Merijntje Gijzen’ of meer recent: ‘Dokter Tinus’. In al deze series speelt de dorpsdokter een prominente rol. Ook Midden-Brabant heeft in het verleden tal van dergelijke geneesheren gekend. Ieder met een geheel eigen karakter of eigenaardigheden. Op 16 januari geeft Jan van Eijck een inkijkje in het wel en wee van een aantal illustere Brabantse dorpsartsen.
Neem Arnoldus Fey die het in de 17e eeuw aandurfde om borstamputaties te doen in gevallen van borstkanker. Of Jan Bolsius, die in de 18e eeuw een aantal moeilijke operaties uitvoerde bij patiënten met dwarslaesies. Het verhaal van Renier Snieders gaat over de veranderende opvattingen waarmee een plattelandsdokter in de 19e eeuw moest dealen.
Kwartjesdokter
Speciale aandacht is er voor de immigranten in de 18e en 19e eeuw: dokters die met hun legers meetrokken vanuit Centraal-Europa en hier bleven hangen. Uiteraard zijn er de nodige anekdotes, zoals het verhaal over de ‘kwartjesdokter’ en de bekende Beekse dokter Harry Ruhe.
Over Jan van Eijck
Jan van Eijck is conservator van Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek. Zijn presentaties staan garant voor een avond vol met interessante informatie en hilarische anekdotes. Aan de hand van kleine persoonlijke verhalen schetst Jan de ontwikkeling van de plattelandsdokter in de voorbije eeuwen. En om met Jan te spreken: “Dat kan verdraaid interessant zijn!”
Datum en tijden
Datum: 16 januari 2020 Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20:00 uur Einde: (circa) 22:00 uur Niet leden betalen € 4,- entree. De koffie is gratis.