Blauwe Aders: Tilburgs deltaplan voor overtollig regenwater
Door Heemkundekring Tilborch 25 januari 2018Op donderdag 15 februari geeft Alfonso Gil Cantabrana, beleidsmedewerker Water & Riolering bij de Gemeente Tilburg, een korte lezing over het project ‘Blauwe Aders’. Aansluitend vindt de jaarvergadering van de heemkundekring plaats.
Dit project, dat ook wel ‘Tilburgs Deltaplan’ wordt genoemd, dient om het overtollig regenwater snel af te voeren zodat wateroverlast in de stad voorkomen wordt. Eenmaal buiten de stad wordt het water verzameld en aangewend om tekorten in natuur-, landbouw- en recreatiegebieden aan te vullen.
De lezing geeft een antwoord op de vraag waarom er overal in de stad gegraven wordt. Door klimaatinvloeden en de ‘verstening’ van de stad is er steeds vaker wateroverlast door zware regenbuien. Om het regenwater op een milieuvriendelijke manier af te voeren wordt gebruik gemaakt van grote leidingstelsels, waardoor het water de stad uit geperst wordt.
Tilburgse waterlopen
Het grondgebied van Tilburg wordt van oudsher doorsneden door talrijke waterlopen. Deze hebben een belangrijke rol gespeeld in de nederzettingsgeschiedenis van Tilburg. Naast de afvoer van hemelwater dienden ze als voedselbron voor de eerste bewoners van onze streken. De meeste van de circa 30 waterlopen die Tilburg rond 1900 nog kende zijn gedempt en vervangen door riolering. Andere natuurlijke afvoeren zijn nog aanwezig, zoals de Nieuwe Leij en de Donge.
Datum en tijden
Elke derde donderdag van de maand met uitzondering van juli en augustus. Aanvang: 20:00u, einde: 22:00u.