Basisscholen zingen in Tilburgs dialect tijdens Kènderkwèèk

Door Stichting Tilburgse Taol 29 maart 2019
Concert
Persbericht Foto Kènderkwèèk 2019 Kl1
Foto: Ook dit jaar zingen weer zo’n 150 leerlingen tijdens het afsluitende festival van Kènderkwèèk

​Het Kènderkwèèk-festival met liedjes voor Tilburgse basisscholen wordt op woensdagmorgen 10 april 2019 voor de dertiende keer gehouden. Dit landelijk unieke festival is een wedstrijd waarin door leerlingen van basisscholen uit Tilburg en omgeving liedjes in het Tilburgs en over Tilburg worden gezongen. Er wordt op een muzikale manier aandacht besteed aan het Tilburgs immaterieel erfgoed, een onderwerp dat de laatste jaren steeds belangrijker wordt gevonden.

Kènderkwèek kan door iedereen worden bijgewoond. Het festival vindt plaats in de theaterzaal van Factorium Podiumkunsten en begint om 9.15 uur. Kaartjes kosten 4,00 euro per stuk en kunnen worden besteld via de website www.kenderkweek.nl.

Vijf scholen
Niet alleen basisscholen uit Tilburg hebben belangstelling om aan Kènderkwèèk mee te doen, ook een school uit Berkel-Enschot heeft zich voor de editie van 2019 ingeschreven. De deelnemende scholen zijn: BS Meander, SBO Noorderlicht, OBS De Blaak, Westerwel (alle uit Tilburg) en Berkeloo (Berkel-Enschot). Scholen die aan het liedjesfestival meedoen krijgen de beschikking over professioneel lesmateriaal, begeleiding bij het instuderen van de liedjes en een erfgoedles op locatie waarin deskundigen vertellen over erfgoed en dialect. Verder mogen ze meedoen aan het afsluitende festival waarin de scholen het tegen elkaar opnemen.

Eigentijdse aandacht voor erfgoed
Met behulp van het lesmateriaal kunnen leerkrachten op een eigentijdse manier aandacht besteden aan het Tilburgs dialect en erfgoed. In het lesmateriaal zijn meer dan vijfentwintig liedjes met zowel tekst als muziek opgenomen. Deze liedjes zijn speciaal geschreven en gecomponeerd voor Kènderkwèèk. Veel liedjes hebben een actueel Tilburgs thema waardoor dialect en erfgoed heel dicht naar de belevingswereld van de kinderen worden gebracht. Onderwerpen zijn onder andere de bibliotheek, de Spoorzone, de Tilburgse kermis, Tilburg University en de Trappisten.

Begeleiding bij instuderen van liedjes
Scholen krijgen vanuit Factorium Podiumkunsten begeleiding bij het instuderen van de liedjes. Met behulp van de ondersteunende lessen in zang en erfgoed en het lesmateriaal werken de deelnemende scholen toe naar het afsluitend festival op 10 april in de theaterzaal van Factorium Podiumkunsten (Koningsplein Koningsplein 11A, ingang Bisschop Zwijsenstraat). Elke school brengt twee liedjes ten gehore. De liedjes worden beoordeeld door een deskundige jury. De presentatie van het festival is in handen van Oma & Aal.

Verlopen

Datum en tijden

Woensdagochtend 10 april tussen 9.15 en 12.00 uur

Locatie

Factorium Podiumkunsten (Koningsplein Koningsplein 11A, ingang Bisschop Zwijsenstraat)

Geplaatst door

Stichting Tilburgse Taol

Zoeken op Erfgoed Tilburg